Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ένας χρόνος με Άποψη




Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι από τότε που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το blog και να ξεκινήσουμε να μοιραζόμαστε κάποιες απόψεις μας μαζί σας. Ο τίτλος “Έχουμε άποψη” είναι εμπνευσμένος από την πεποίθηση μας πώς δεν είμαστε η γενιά των 700 ευρώ. Και δεν είμαστε όχι γιατί βγάζουμε παραπάνω αλλά γιατί δεν χαρακτηρίζει το ποίοι είμαστε ο μισθός που παίρνουμε, αλλά το πως σκεφτόμαστε το πως δρούμε το πως αισθανόμαστε και το πόσο νοιαζόμαστε.

Στην αρχή ξεκινήσαμε λίγοι. Εγώ (John.S), o πάντα ενεργός (Iason M.) με το πολιτικό του και όχι μόνο ύφος, ο ατίθασος αλλά και ουσιαστικός (sambayo) και η πάντα ευαίσθητη (mirsini) ήμασταν η πρώτοι της παρέας. Στην πορεία φυσικά η παρέα μεγάλωσε και νέα μέλη προστέθηκαν. Ο πάντα σοβαρός και ενημερωμένος (P.M.), ο (Kapetanios) που με το ιδιαίτερο του στυλ αλλά και τα ταξίδια συνεργασίας του έδωσε έναν άλλον τόνο στο blog, η (ada) η οποία μας προβλημάτισε με τα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που μοιράστηκε μαζί μας, ο (nely) που μας έκανε να δούμε την φιλανθρωπία και τον ανθρωπισμό με άλλο μάτι και τέλος το πρόσφατο μέλος της παρέας μας ο (Γ.Ι.Π.)

Στην πορεία λοιπόν αυτού του ενός χρόνου μοιραστήκαμε μαζί σας διάφορες απόψεις μας για πολλά θέματα τις οποίες εμπλουτίσατε και εσείς με τα δικά σας σχόλια και τις δικές σας απόψεις.

Μιλήσαμε για τα ΜΜΕ και ειδικότερα για την απαράδεκτη ελληνική τηλεόραση και για τα σκουπίδια που βάζουμε μέσω αυτής καθημερινά στα σπίτια μας. Σκουπίδια πολύ χειρότερα και πιο βρώμικα από τα πραγματικά. Αποκορύφωμα η αντιμετώπιση του θανάτου του ηθοποιού Νίκου Σεριανόπουλου η οποία μας έδειξε για μια ακόμα φορά πως στον βωμό της τηλεθέασης ακόμα και ο θάνατος εξευτελίζεται.

Η επικαιρότητα, όπως συνηθίζει άλλωστε, μας έδινε πολλά ερεθίσματα και πολλά από τα γεγονότα που την μονοπώλησαν έγιναν αφορμή για έναν ηλεκτρονικό διάλογο. Η εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom και όλο το παρασκήνιο που την ακολούθησε, τα τεράστια προβλήματα της παιδείας που σαν νέοι τα είχαμε βιώσει από πρώτο χέρι, το εθνικό κτηματολόγιο, η ανεργία και η άποψη περί δυναμικότητας της ευρωπαϊκής πλέον αγοράς εργασίας, η διαγραφή τατούλη και ο τρελός χορός του πάνω στο τεντωμένο σχοινί της εύθραυστης πλειοψηφίας, τα μπλόκα των αγροτών στην εθνική, η πώληση της ολυμπιακής στον όμιλο MIG αλλά και το νέο κόμμα του Στέφανου Μάνου είναι μόνο μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν.

Τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνισαν την χώρα όλο αυτό το διάστημα δεν θα μπορούσαν να μην προβληματίσουν και εμάς. Η απόπειρα αυτοκτονίας του Ζαχόπουλου και το τρελό πανηγύρι που στήθηκε γύρο της, το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens και το βάθος της σαπίλας του πολιτικού μας συστήματος που κρυβόταν από πίσω, αλλά και το τεράστιο σκάνδαλο με την μονή Βατοπεδίου και τους παπάδες σε ρόλο μεσίτη είναι μόνο η αρχή σε ένα γαϊτανάκι σκανδάλων που στην Ελλάδα δείχνει να είναι διαχρονικό και πολύχρωμο. Αυτά και άλλα πολλά μας έκαναν να προβληματιστούμε βαθειά για την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας με αποκορύφωμα την οργή που νιώσαμε και εκφράσαμε βλέποντας τα μεγάλα επεισόδια στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβρη. Μια οργή που απ’ ότι φάνηκε δεν προβλημάτισε μόνο εμάς αλλά και εσάς και έγινε αφορμή να ακούσουμε δυνατά και καθαρά και την δική σας φωνή.



Δεν μοιραστήκαμε όμως μαζί σας μόνο πολιτικές και κοινωνικές απόψεις. Από την αρχή θέλαμε να πάμε την σκέψεις μας αλλά και την δικιά σας και λίγο πιο μακριά. Να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και την επικαιρότητα που επαναλαμβάνεται και να μιλήσουμε για θέματα που μας αφορούνε όλους μας εκθέτοντας πολλές φορές τους εαυτούς μας στα μάτια σας. Η προσπάθεια να δώσουμε έναν αισιόδοξο τόνο στη ματαιότητα που κρύβει μέσα της ή ίδια η φύση της ζωής μας ήταν το ξεκίνημα για ένα ιδιαίτερο αλλά και προσωπικά πολύ αγαπημένο κομμάτι του blog μας. Σε αυτό μοιραστήκαμε μαζί σας τις σκόρπιες σκέψεις μας. Μιλήσαμε για την ισορροπία μέσα από μια ανισόρροπη αλλά παράλληλα (με έναν ιδιαίτερο τρόπο) και ισορροπημένη συνεργασία, αναλύσαμε την “κακή επικαιρότητα” και το ποίος κρύβεται πίσω από αυτή ενώ προσπαθήσαμε να δώσουμε και μια άλλη διάσταση στην έννοια της Μοναξιάς. Αναρωτηθήκαμε πόσο καλοί οδηγοί είμαστε τελικά και φυσικά με την βοήθεια σας προσπαθήσαμε να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ ψέματος και αλήθειας. Μια τομή τόσο ισορροπημένη ανάμεσα στις δυο πλευρές όσο και τα δικά σας σχόλια.

Δεν είναι λίγες και οι φορές που μαζί σας μοιραστήκαμε απόψεις που δεν χωράνε σε ταμπέλες. Κάναμε για παράδειγμα μια βουτιά στο παρελθόν μέσα από το γνωστό πρόγραμμά “Google Earth” και περιηγηθήκαμε στα διάφορα σημεία του πλανήτη μας αλλά και των ωκεανών μας. Πήραμε μέρος στην μεγάλη έρευνα της VPRC προσπαθώντας να προσδιορίσουμε το προφίλ του έλληνα blogger. Δράσαμε αντιδρώντας προσπαθώντας να περάσουμε το μήνυμα πως και μια μικρή κίνηση μπορεί να σώσει το περιβάλλον και σβήσαμε συμβολικά και εμείς τα φώτα μας μαζί με εκατομμύρια κόσμου συμμετέχοντας στην Ώρα Της Γης. Με το ίδιος σκεπτικό πήραμε μέρος στις μεγάλες δενδροφυτεύσεις στην Πεντέλη αλλά και στην μικρότερη, συμβολικού χαρακτήρα, δενδροφύτευση του δήμου Αμαρουσίου.

Εδώ είμαστε λοιπόν έναν χρόνο μετά και το σημαντικό είναι πως είμαστε περισσότεροι και όχι λιγότεροι. Είμαστε περισσότεροι και εμείς αλλά και εσείς. Και φυσικά έχουμε σκοπό να γίνουμε ακόμα περισσότεροι και να μεγαλώσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε την παρέα αυτή. Γιατί μέσα από αυτή την παρέα γνωρίσαμε και άλλα blogs είδαμε και άλλες απόψεις πέρα από τις δικές μας. Με άλλες διαφωνήσαμε και με άλλες συμφωνήσαμε αλλά το βασικό είναι πως τις μοιραστήκαμε. Είναι κάτι πρωτόγνωρο νομίζω να μπορούν πλέον να επικοινωνούν άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους και να ανταλλάσουν σκέψεις και προβληματισμούς. Είναι πρωτόγνωρο να μπορεί να ακουστεί η φωνή σου εκεί που δεν μπορούσε μέχρι χτες αλλά και να μπορείς να ακούσεις τις φωνές που μέχρι χτες δεν μπορούσες.

Ο “ΑΡΑΚΤΟς” η “Αντί” ο “NISPELL” η “sadrina” η “edelweiss” ο φίλος με τις “ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ” η “gina” ο “GSTEF” το “fantasma” “μια φίλη...” η “Magoulianitissa” ο “EL.ZIN” (από τους πολεμιστές της λαιόν) η “~EKATH~” η “xaroylita” ο “anemos5” ο “E-walker” ο “spyros1000” η “fotini” ο “Δημητρης Μπαρσακης” ο “AATON” με τα αναμμένα φώτα του και φυσικά οι δεκάδες ανώνυμοι φίλοι είναι μόνο λίγοι από εσάς που με τα σχόλια τους μας βοηθήσανε να πάμε την σκέψη μας λίγο πιο μακριά.



Κλείνοντας αυτή τη μικρή ανασκόπηση πιστεύω πως ένα χρόνο τώρα μιλήσαμε για πολλά και ουσιαστικά. Είπαμε αλλά και ακούσαμε πολλές απόψεις. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει τις απόψεις μας να τις κάνουμε και πράξη. Πρέπει όλοι μας να γίνουμε λίγο πιο ενεργοί πολίτες από ότι είμαστε. Πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, να ανακυκλώνουμε με μανία όχι γιατί είναι μόδα αλλά γιατί πιστεύουμε σε αυτό. Να ξεφύγουμε από λανθασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος που δεν μας εκφράζουν σαν γενιά και να υιοθετήσουμε καινούργιες. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια την εξέλιξης. Να μην απέχουμε αλλά να συμμετέχουμε. Να παλεύουμε για τα θέλω μας χωρίς να καταπατάμε των υπολοίπων. Να σεβόμαστε και να νοιαζόμαστε γιατί αυτά μας κάνουν ανθρώπους. Και όλα αυτά να μην τα κάνουμε στο μυαλό μας απλά κουνώντας το κεφάλι και συμφωνώντας σε όσα διαβάζουμε σε ένα κείμενο όπως αυτό. Πρέπει να τα κάνουμε πράξη, όχι στον απόλυτο βαθμό άλλα όσο πιο πολύ μπορούμε, στην καθημερινότητα μας στην συμπεριφορά μας και στον χαρακτήρα μας.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να εκφράζουμε και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας ακόμα και όταν διαφωνούμε μεταξύ μας. Δεν είναι κακό όταν είναι δημιουργικό

Keep Blogging...

3 σχόλια:

Jacob είπε...

Mia kataplhktikh prwth xronia gemath enhmerwsh, sxolia, apopsh kai dynamismo!

Eyxomai ta eth na einai polla kai na synexiseis esy kai h omada sou na mas parexete thn asteireyth energeia sas se olous tou tomeis!

JOHNNIE.. KEEP WALKING! ;)

Magoulianitissa...: είπε...

Ευχομαι και εγω να συνεχισετε ετσι
δυναμικα και αυτον τον χρονο!
Εχουμε, εμεις οι παλιοτεροι, αναγκη
απο τον δυναμισμο σας και οι προβληματισμοι σας μας γεμιζουν ελπιδα οτι αυτη η καινουργια γενια
που ακολουθει θα τα καταφερει καλυτερα απο εμας!
Παραμενω αισιοδοξη.


KEEP TRYING!

MAGOULIANITISSA

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη μου, πόσο με συγκίνησε αυτός ο απολογισμός σου...αυτά τα πρώτα γενέθλια...τι όμορφα και στρογγυλά που τα συμμάζεψες, τι γλυκά που τα φρόντισες, όπως άλλοστε κάνεις πάντα με ότι καταπιάνεσαι. Θαυμάζω την υπομονή σου που δεν έχω...
κάθησα και έγραψα λόγια πολλά
τον δικό μου απολογισμό
και την ώρα που πήγα να τον αναρτήσω έπεσε η σύνδεση και χάθηκαν....έμεινα ώρα πολλή να κοιτάζω την κενή οθόνη...απογοητευμένη απο την απώλεια...και τελικά μου γεννήθηκαν καινούργοι στίχοι. δεν πειράζει, και ο χαμός μέσα στο παιχνίδι της ζωής κυλάει κι αυτός, να μας θυμίζει πως τίποτα δεν είναι γραμμικό. τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Θα παραθέσω αυτούσιες τις πρώτες αυθόρμητες σκέψεις μαζί με την αγάπη μου για αυτή την σελίδα. γι αυτή την συνάντηση, γι αυτό το κάλεσμα που ήταν η αρχή και του δικού μου χώρου. Η έμπνευση είσαι εσύ, και πάντα εδώ θα είναι το πρώτο μου σπίτι. η "βουτιά" είναι απλώς το δωμάτιό μου.
σε ευχαριστώ πολύ γι αυτό το ξεκίνημα, γι αυτόν τον χρόνο γεμάτο άποψη. είναι τιμή μου να είμαι μέλος του.
σε φιλώ πολύ και σε αγαπώ ακόμα πιο πολύ αδερφούλη μου
χχχ
μ

Εξαφανίστηκαν οι σκέψεις
Χάθηκαν
Ταξίδεψαν με το γλυκό αεράκι της νύχτας
Κι έμεινα πάλι αργά να τις φωνάζω
πίσω να γυρίσουν
να γεμίσουν τις άδειες μου σελίδες
Πιο σύννεφο τις πήρε μακριά μου;
δεν το πρόλαβα…
με άφησε πάλι κενή
αυτή η αίσθηση η κοντινή
παρέα μαζί με ένα κερί που τρεμοπαίζει
και μια μουσική απαλή
τις μελωδίες μου χαϊδεύει
Μέσα μου όμως οι φωνές δεν λένε να ησυχάσουν
Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί
όλου του χρόνου η γιορτή
σβήνουν τα πρώτα τους γενέθλια

Τα γέλια τους δεν λένε να σταματήσουν
Sambayo ,iason, και john stef
Βατοπέδιο Siemens και η μοναξιά
Εθελοντισμός, αλτρουισμός και όλα τα σχόλια ξανά
Γιορτάζουν την μέσα μου εγκαθίδρυση
Εδραιωθήκατε παιδιά
Οι απόψεις σας συντροφιά
Κι εγώ δεν θέλω να πάω για ύπνο
Χρόνια μας πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...