Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008

Έρευνα για τα ελληνικά blog από την VPRC για το περιοδικό Monthly ReviewΠριν λίγους μήνες το blog μας με την εκπροσώπηση 2 αρθρογράφων μας είχε πάρει μέρος σε μια πανελλαδική έρευνα για τα ελληνικά blog που διενήργησε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Monthly Review. H ερευνά στην οποία πήραν μέρος 773 bloggers προσπάθησε να χαρτογραφήσει την ελληνική blogοσφαιρα καθώς και να ερευνήσει την πολιτική και κοινωνική διάσταση της. Εμείς απλά θα σας παραθέσουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας την οποία θα βρείτε ολοκληρωμένη στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού ή στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση.

Ας δούμε λοιπόν σε πρώτη φάση ποιοι βρίσκονται πίσω από τα blog. Σύμφωνα με την έρευνα οι έλληνες bloggers είναι στην πλειοψηφία τους άντρες (74%) ηλικίας 25-44 (56%) με ανώτερη μόρφωση (68%). Οι περισσότεροι bloggers εμφανίζονται σε ποσοστό (30%) να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί ενώ ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (18%) οι ελεύθεροι επαγγελματίες (17%) και οι φοιτητές (14%).

Αφού είδαμε ποιοι κρύβονται πίσω από τα blog ας συνεχίσουμε με κάποια πιο ουσιαστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν οι έλληνες bloggers εμφανίζονται μη ικανοποιημένοι από την πολιτική ενημέρωση που παρέχεται από τα ΜΜΕ στην χώρα μας (91%), δεν βρίσκουν ικανοποιητικό τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα (85%), ενώ τους ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό η πολιτική (76%). Επίσης η πλειοψηφία των bloggers δεν νιώθει ότι κάποιο κόμμα βρίσκετε κοντά στις απόψεις τους ενώ σε αυτούς που επιλέγουν κάποιο κόμμα ο Σύριζα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (24%).

Το κίνημα των blog στην Ελλάδα μοιάζει να είναι σε εμβρυακό στάδιο καθώς μόλις το 11% είναι ιδιοκτήτες blog πάνω από 3 χρόνια. Ο κύριος λόγος που κάποιος ξεκινάει να δημιουργήσει ένα blog είναι για να εκφράσει τις απόψεις του και να μοιραστεί τις εμπειρίες του ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που θέλουν να κινητοποιήσουν άλλους σε κάποιες δραστηριότητες. Το κέρδος μοιάζει να μην ενδιαφέρει τους bloggers μιας και μόλις το 4% έχει κερδίσει χρήματα από αυτή του την ασχολία ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως το 54% θεωρεί ότι το κέρδος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των απόψεων που εκφράζονται. Όσο για το μέλλον οι περισσότεροι bloggers (34%) πιστεύουν πως τα blogs θα έχουν την δύναμη να προκαλούν μαζικές κινητοποιήσεις για πιθανά προβλήματα.

Πόσο ικανοποιημένοι όμως είναι οι ίδιοι οι bloggers με την μορφή και το περιεχόμενο των ελληνικών blog? Η πλειοψηφία δείχνει να είναι αρκετά ικανοποιημένη (57%) πιστεύοντας πως γενικά τα blog θα πρέπει να εξυπηρετούν περισσότερο έκφραση απόψεων και ιδεών (78%) παρά να ενημερώνουν (8%). Το μεγαλύτερο ποσοστό θεωρεί αληθινές τις απόψεις που εκφράζονται μέσα από αυτά (64%) ενώ οι bloggers εμφανίζονται διχασμένοι στο αν πιστεύουν πως τα blog έχουν την δύναμη να αλλάξουν το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό στην χώρα μας η όχι.

Τέλος αρκετός λόγος έχει γίνει για την εγκυρότητα των πληροφοριών που αναφέρονται στα blog καθώς και για την αναφορά την πηγής από την οποία προέρχεται η αρχική είδηση. Η πλειοψηφία λοιπόν των ελλήνων blogger (90%) παραθέτει τις αρχικές τοποθεσίες (links) από τις οποίες προέρχεται η είδηση ενώ αφιερώνει παραπάνω χρόνο για να επιβεβαιώσει τα γεγονότα (86%). Συνήθως κατονομάζει ακριβώς τι έχουν πει τα υπόλοιπα μέσα (68%) αλλά ένας στους 2 δεν διασφαλίζει ειδική άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσει πληροφορίες τρίτων. Άξιο αναφοράς είναι επίσης πως σχεδόν ένας στους 2 bloggers δεν πιστεύει πως μπορούν να τον μηνύσουν για κάτι που έχει γράψει στο blog του.

Κατά την άποψη μας η έρευνα αυτή έρχεται σε ένα βαθμό να ρίξει φως σε μια σχετικά άγνωστη μέχρι τώρα μορφή έκφρασης για την χώρα μας. Μια μορφή που βρίσκετε σε άμεση εξάρτηση από τον χρήστη της πράγμα το οποίο την καθιστά άλλοτε υγιή και άλλοτε καταχρηστική.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της έρευνας!!! Χαίρομαι που η φωνή των νέων, μορφωμένων, ανήσυχων και ανικανοποίητων νέων βρίσκει τρόπο έκφρασης αλλά και ανταπόκρισης. Πιστεύω κι εγώ πως από την στιγμή που δεν υπάρχει οικονομικό όφελος αλλά μόνο ανάγκη ανταλλαγής απόψεων, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, τα blogs θα γίνουν η νέα δύναμη, η νέα μαζική φωνή, η νέα μορφή επανάστασης, το νέο όπλο...σιγά σιγά.Χαίρομαι που και το δικό σου blog συμμετείχε στην έρευνα! Μπράβο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...