Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ιδεολογικό Αδιέξοδο



Κόμματα εξουσίας. Μέχρι σήμερα κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι η εν λόγω έννοια περιγράφει δημοκρατικά κόμματα που στοχεύουν στη διακυβέρνηση της χώρας για το συνολικό καλό και για την πρόοδο της κοινωνίας, της οποίας αποτελούν κινητήρια δύναμη αλλά και οδηγό. Φενάκη. Ο όρος περιορίζεται σε ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία αλλά απευθύνονται σε σχετικές πλειοψηφίες προκειμένου να ενδυναμώσουν τη θέση τους σε ένα διαβρωμένο καθεστώς και να πλουτίσουν σε βάρος των υπολοίπων. Βέβαια, και αυτό παύει πλέον να είναι εφικτό σε μια χρεοκοπημένη ουσιαστικά δημοκρατία, όπως η Ελληνική Δημοκρατία (κατά το “Hellenic Republic”).

Η Αριστερά. Από την πτώση του Τείχους και ύστερα βαίνει χωρίς πλοηγό. Αποτέλεσμα αυτού να βάλλει κατά παντός και κατά κάθε ιδέας. Στείρος αρνητισμός και συστράτευση στην κατάργηση κάθε πρωτοβουλίας είναι η βασική κινητήρια δύναμη. Τρόμος αν το σκεφτείς.

Εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις. Ανύπαρκτες ή χωρίς συνοχή όταν αυτές δημιουργούνται. Αναγνωρίζω, βέβαια, ότι υποσκάπτονταν από τα κόμματα εξουσίας (βλέπε πχ. το πρόσφατο παράδειγμα ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμός), τα δε οποία μέχρι σήμερα φοβούνταν την ανατροπή από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα φυσικά αυτός ο φόβος είναι άνευ αντικειμένου αφού η ανατροπή έρχεται από το ΔΝΤ και την φτώχια που θα επακολουθήσει για τον Ελληνικό λαό.





Κόμματα, επομένως, που έχουν χάσει το ιδεολογικό τους υπόβαθρο (αν ποτέ είχαν) και που οδήγησαν τη χώρα σε ατραπούς και σε καιρούς χαλεπούς.

Και τώρα που είναι η στιγμή να ξεπεταχτεί μια πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό αυτό δεν φαίνεται εφικτό. Και αυτό συμβαίνει γιατί όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό σύστημα κατάστρεφε κάθε σκέψη για προοδευτική πολιτική σκέψη και έκφραση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσοι εξ ημών δεν ασχολήθηκαν ποτέ ουσιαστικά με την πολιτική γιατί η πολιτική ήταν συνυφασμένη με όλα τα ανωτέρω κόμματα, τους μηχανισμούς αυτών αλλά και τα αδιέξοδα που αυτά συνεπάγονταν. Δεν υπάρχει νέα, πραγματικά αναρχική και δημοκρατική, εναλλακτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας γιατί πολύ απλά όλοι αυτοί που αποτελούσαν το πολιτικό κατεστημένο κατάστρεφαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, κάθε πολιτική ιδέα και κίνημα στη γέννησή της.

Ελπίζω, τουλάχιστον, ότι οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα στελεχωθούν κάποια στιγμή (είναι ήδη πολύ αργά;)από αξιόμαχα στελέχη που θα θέλουν και θα μπορούν να υποστηρίξουν έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα ως επικεφαλής αυτού. Βέβαια, μέχρι σήμερα το μόνο που ξέρω είναι ότι τα όποια νέα στελέχη υπάρχουν παρά τους Υπουργούς κτλ πίνουν με τις ώρες καφέ στο κέντρο της Αθήνας ενώ θα έπρεπε να δουλεύουν…

«Καλό Κουράγιο Έλληνες»!


*Η εικόνα πιθανώς να προστατεύεται από τη νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (πηγή: εδώ)


2 σχόλια:

John.S είπε...

Το ιδεολογικό υπόβαθρό το δικό μας είχε χαθεί εδώ και καιρό Γιώργο όχι τον κομμάτων. Δεν είναι ιδεολογία να ψάχνεις το ρουσφέτι και το συμφέρον, ούτε άποψη η αποχή. Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που πολιτικός μας ενέπνευσε αλλά ίσως πάνε και χρόνια από τότε που αναζητήσαμε τελευταία φορά κάποιον να μας εμπνεύσει...

Γ.Ι.Π. είπε...

Den exeis adiko. Prwta ap' ola kanoyme aytokritiki kai meta prospathoyme na allaxoyme ta pragmata gyrw mas. Apla merikes fores ta dyo ayta den diakrinontai toso eykola metaxy toys...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...