Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

MAY DAY



Από την πρώτη στιγμή είχα αποφασίσει ότι δεν θέλω να αναφερθώ καθόλου στην οικονομική κρίση και ειδικότερα στη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο σκηνικό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers και ύστερα. Το ίδιο νομίζω έκαναν και οι υπόλοιποι φίλοι μου στο blog.

Εγώ είχα επιλέξει να μην εκφράσω άποψη ιδίως γιατί επρόκειτο φανερά για ένα ζήτημα το οποίο θα με ξεπερνούσε κατά πολύ. Επρόκειτο, δηλαδή, για ένα θέμα για το οποίο ποτέ δεν θα είχα επαρκή στοιχεία ώστε να μπορώ να εκφράσω μια τεκμηριωμένη άποψη, έστω και αν αυτή θα ήταν λανθασμένη.

Ωστόσο, η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της Ελληνική οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό και τι ακριβώς προεκτάσεις έχει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την παγκόσμια οικονομία δεν ξέρω. Όμως με ωθεί να εκφράσω εδώ τις ακόλουθες σκέψεις – παραδοχές :





• Η Ελλάδα ήταν προφανώς αδύναμη να ανταπεξέλθει σε μια τόσο μεγάλης έκτασης επίθεση των αγορών
• Και για την Ελλάδα αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθαρση. Κάθαρση σε κάθε τομέα. Και μάλιστα με τον σκληρό τρόπο.

• Η Ευρώπη ήταν προφανώς αδύναμη να ανταπεξέλθει στην επίθεση αυτή κατά του Ευρώ. Δεν ήταν έτοιμη σε πολιτικό επίπεδο να προχωρήσει στην ουσιαστική υποστήριξη θεμελιωδών κατακτήσεών της. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Μολονότι ανέκαθεν η Ευρώπη προχωρούσε στο επόμενο βήμα της "ολοκλήρωσης" μόνο όταν ο κίνδυνος ήταν ήδη μπροστά από την πόρτα της.
• Και για την Ευρώπη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθαρση. Πολιτική όμως.

• Οι αγορές κάνουν προφανώς κουμάντο. "Ανήθικες" εταιρείες που δεν κολλάνε πουθενά. Αρκεί να βγάλουν κέρδος. Μόνο αυτό είναι αρκετό.
• Για τις οργανωμένες κοινωνίες, είναι αυτό αρκετό? Δεν θα πρέπει να κινηθούμε δραστικά εναντίον τέτοιων τεχνικών υπονόμευσης της σύγχρονης οικονομίας, άρα και κοινωνικής δομής? Ο απόλυτος φιλελευθερισμός δείχνει τα όριά του και εμείς, ως παγκόσμια κοινότητα πλέον, θα πρέπει να αντιδράσουμε. Ήδη σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ κινούνται νομικά κατά της Goldman Sachs. Πολύ καλά κάνουν. Αλλά είναι αρκετό?

Η Ελλάδα γίνεται έρμαιο και δοκιμάζει τις αντοχές πλέον των συμμάχων της, αφού οι δικές της δεν ήταν αρκετές. Ελπίζω να περάσουμε στην αντεπίθεση γιατί ο πόλεμος γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και έχει χρώμα πράσινο ($$$)…

*Η εικόνα πιθανώς να προστατεύεται από copyright (πηγή: εδώ)

1 σχόλιο:

Captain JPMorganStanleyCubrik είπε...

Ωπ!

Φρρρρρρρ! Φρρρρρρρρ! (Σφυρίχτρα διαιτητή): Φάουλ!

Ας εξηγηθώ:

"Η Ελλάδα ήταν προφανώς αδύναμη να ανταπεξέλθει σε μια τόσο μεγάλης έκτασης επίθεση των αγορών".
Αφήνεις να εννοηθεί ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και θέληση να ζημιωθεί η Ελλάδα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Τα σπρέντ ανέβηκαν γιατί απλά κανείς δεν ήθελε να μας δανείσει χρήματα. Δεν μας εμπιστεύονταν. Αυτή τη στιγμή, για να πείσεις τον πχ Σουηδό να δανείσει την Ελλαδάρα πρέπει να του δώσεις καρότο 6% πάνω από αυτό που δανείζει στη Γερμανία. Γιατί αυτό? Γιατί δεν είμαστε Γερμανία!

Τώρα, το γιατί ανεβαίνουν τα σπρεντς και τα περί ψυχολογίας επενδυτών και 'θεωρίες φούσκας' κτλ τα συζητώ ευχάριστα, αλλά δεν έχουν να κάνουν με μυστικά σχέδια καταπόντησης της ελληνικής μπανανίας.

"Ο απόλυτος φιλελευθερισμός δείχνει τα όριά του και εμείς, ως παγκόσμια κοινότητα πλέον, θα πρέπει να αντιδράσουμε. Ήδη σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ κινούνται νομικά κατά της Goldman Sachs."
Η νομική κίνηση εναντίον της Goldman Sachs δεν είναι γιατί ξαφνικά τρόμαξε ο κόσμος με τον απόλυτο φιλελευθερισμό, είναι γιατί η GS κατηγορείται για απάτη και χρηματισμό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...