Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο...
Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να βλέπεις ότι τίποτα δεν μπορεί να σώσει τη χώρα σου από την προδιαγεγραμμένη πορεία.
Είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικό να βλέπεις το καράβι να έχει ξεμείνει από τιμονιέριδες και ακόμα χειρότερα...να βλέπεις ότι η εκπαίδευση αυτών που κάνουν κουπί είναι τόσο ανεπαρκής που δεν τους βοηθάει να αναλάβουν αυτοί το πηδάλιο ή έστω να ανέβουν ένα επίπεδο και να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι...


Τώρα όμως που το ξανασκέφτομαι υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο...έχεις και δυο τρεις "μαλάκες"που έχουν τσακωθεί με όλο το πλήρωμα και βάζουν μπόμπες στα αμπάρια...κινδυνεύοντας να βουλιάξουν το καράβι μια ώρα αρχίτερα.

Ο πνιγμός φαντάζει βέβαιος, εκτός και αν τελευταία στιγμή κάποιο κύμα ρίξει το καράβι σε καμιά ξέρα ή το πολύ σε κανένα ξερονήσι.
Το θεμά, όμως είναι αλλού. Κοιτώντας, όμως, από απόσταση την κατάσταση, είναι εμφανές ότι όλοι στο λιμάνι ξέρανε ότι και φουρτούνα υπάρχει αλλά και ότι το πλήρωμα είναι ανεκπαίδευτο αλλά και το σημαντικότερο, ότι καπετάνιος δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός. Αλλά...κανείς δεν έκανε τίποτα πριν φύγει το καράβι, με αυτό το πλήρωμα. Όλοι κοίταξαν τη βολή τους και το πως θα κρατήσουν τα κεκτημένα τους με την όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια. Κανείς δεν είχε μάθει να παλεύει! Όλοι ζούσαν σε ένα κατεστημένο που ούτε τους άρεσε, ούτε όμως τους χάλαγε...επιβίωναν!

Αλλά δεν πρέπει να απαισιοδοξούμε! Τα χουμε βγάλει πέρα και σε χειρότερα! Απλά πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το καράβι θα βουλιάξει ή θα πέσει σε ξέρα! Αλλά δεν μας ενδιαφέρει...γιατί μπορούμε να φτιάξουμε καινούργιο! Ένα καινούργιο που θα βγάλει περισσότερα ταξίδια και θα χει και καλύτερη πλεύση! Ο σχεδιαστής δεν θα επιλεχθεί με τα conne του αλλά με βάσει την αξία του και ο προμηθευτής των υλικών δεν θα επιλεχτεί επειδή δουλειά σε 5 ανθρώπους και κάνει 5 χάρες σε 5 της άρχουσας τάξης, αλλά αυτός που θα δώσει την καλύτερη προσφορά και θα έχει τα καλύτερα υλικά!

Ήρθε η ώρα για χοντρές αποφάσεις..
Μέχρι τώρα περπατούσαμε μπροστά με πίσω βήματα, τώρα θέλει τρέξιμο προς τα μπρος
Δεν πρέπει να μασάμε, γιατί μπορούμε!
Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν ο καθένας από μας κάνει τη δουλειά του και δεν ζητάει τα διπλά ενώ παράγει τα μισά!
Πρέπει να περάσουμε στην πράξη άμεσα!

8 σχόλια:

Αντί είπε...

ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ¨ΓΚΑΝΤΙ¨ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΣΥ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ανώνυμος είπε...

Όπου στρώναμε τόσα χρόνια θα κοιμηθούμε τώρα. Απλά τα πράγματα.

Magoulianitissa...: είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Γκάντι και επίσης θέλω να πιστεύω οτι, ναί μεν στρώσαμε ...χάλια τα τελευταία
χρόνια, τώρα όμως ήρθε η ώρα να στρώσουμε εκ νέου ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
Ας το κάνουμε!

John.S είπε...

Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι πως ακόμα και τώρα είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η κρίση είναι οικονομική. Που δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που πραγματικά μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και ψάχνουν απλά κάπου να ρίξουν τις ευθύνες. Είναι πολύ σωστά τα όσα γράφεις απλά δεν ξέρω πόσοι πραγματικά μπορούν να τα δούνε έτσι. Εύχομαι να είναι περισσότεροι από όσοι πιστεύω εγώ.

Ίσως να πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο απλά δεν ξέρω αν όλοι βλέπουμε την ίδια…

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω αυτή τη φορά να δημοσιευθεί το σχόλιο γιατί το ΄χω παλέψει 2-3 φορές!

Ρε μάγκες...αν δε μαζευτούμε όλοι με κάποιο τρόπο πως σκατά θα καταλάβουμε αν ειμαστε 2-3 οι χιλιάδες!
Μόνο το ΠΑΜΕ και οι Φασίστες μαζεύονται σαν τα ποντίκια!

Άσε που σήμερα μου ανέβηκε το κεφάλι...γιατί οι Μαλάκες του ΠΆΜΕ είχαν κλείσει τα ξενοδοχεία στο κέντρο...Ρε αυτοί ποτε δουλεύουν??? Ποιος τους πληρώνει???

Γ.Ι.Π είπε...

Στο τελευταίο σχόλιο να προσθέσω την ακόλυθη είδηση

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/04/2010_334120¨

Αρκετά παίζουν όλοι αυτοί με τις ζωές μας!
(και φυσικά εντάσσω και τα κομματικά στελέχη και τους κυβερνητικούς παράγοντες στη λίστα)

Ι.Μ. είπε...

Ρε τι γελοίος, ανίκανος και ανεύθυνος είναι αυτός ο Μαρκόπουλος της ΝΔ???
ποιός τον ψήφισε???

«Είναι γραμμένα σήμερα στις εφημερίδες. Απαιτούμε διάψευση. Δεν το πιστεύουμε. Εμείς δεν θέλουμε ένα πρωθυπουργό που θα κλαίει. Θέλουμε ένα πρωθυπουργό με αυτοπεποίθηση, που θα πιστεύει στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις αυτού του λαού», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε να παραδοθούμε στο ΔΝΤ. Είναι δαίμονας. Δεν το θέλει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνησή σας άνοιξε τη χαραμάδα για το ΔΝΤ. Εσείς το φέρατε εδώ και διαπραγματεύεστε μαζί του. Πείτε επιτέλους την αλήθεια στους πολίτες. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να γνωρίσουν την πραγματικότητα. Αρκεί να τους την πείτε».

Ανώνυμος είπε...

για αυτούς εδώ που τρώγανε και πεινανε που λέει το άρθρο, τι πρέπει να κάνουμε???
Εγώ ακόμα πιστεύω ότι με αυτή την κυβέρνηση κάτι μπορεί να γίνει! Αρκεί να απομονωθούν οι hardcore πασοκοι του παρελθόντος!

(αναδημοσίευση από capital.gr)

Του Στέλιου Κράλογλου

Ένα βήμα πριν βάλει τα πρώτα λουκέτα σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς βρίσκεται η κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να βάζει τις τελευταίες πινελιές και να παίρνει τις πρώτες αποφάσεις για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο κατάλογος των πρώτων τριάντα παρεμβάσεων θα γίνει σχέδιο νόμου και θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου. Στο πρώτο πακέτο περιλαμβάνεται η κατάργηση:

* Της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης. Απασχολεί μόλις 11 άτομα, αλλά κοστίζει ακόμη 80.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για μισθώματα.

* Της Εταιρείας Διανομής Αερίου. Εργάζονται 55 άτομα και το κόστος ενοικίων και διοικητικού συμβουλίου ξεπερνά τις 120.000 ευρώ τον χρόνο.

* Του Ολυμπιακού Χωριού, με 150 εργαζόμενους και 250.000 κόστος διοικητικού συμβουλίου!

* Της «περίφημης» ΑΓΡΟΓΗ (Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης), όπου οι 269 από τους συνολικά 350 υπαλλήλους της προσελήφθησαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Το κόστος για το Δ.Σ. ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

* Των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Η μισθοδοσία του τον Ιούνιο του 2009 ήταν 200.000 ευρώ τον μήνα και τον Σεπτέμβριο έφθασε στις 700.000 ευρώ τον μήνα.

* Του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που χρειάζεται 40.000 ευρώ για ενοίκια τον μήνα.

* Και του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Τυπογραφείου.

Θα προχωρήσουν ακόμη οι συγχωνεύσεις:

* Του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Τα διοικητικά συμβούλια στοιχίζουν 161.000 ευρώ και 140.000 ευρώ αντίστοιχα ενώ οι εργαζόμενοι αγγίζουν τους 1.700.

* Του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με την Ελληνική Οργάνωση Γάλακτος

* Και του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΕΛΓΑ.

Από τις ενοποιήσεις των αγροτικών φορέων αναμένεται εξοικονόμηση πόρων άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, όσοι έχουν σχέση μόνιμης ή αορίστου χρόνου απασχόλησης θα μεταταγούν ενώ όσοι είναι συμβασιούχοι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου αναμένεται να μειωθούν σε λιγότερους από τους μισούς, με την αρχή να γίνεται από το 2010. Ήδη, απ΄ όλα τα υπουργεία έχει ζητηθεί κατάλογος με τους οργανισμούς που έχουν και προτάσεις σχετικά με το πόσοι από αυτούς πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Συνολικά, στο Δημόσιο υπάρχουν 860 οργανισμοί και επιχειρήσεις και ο περιορισμός τους σε 350 με 400 αναμένεται να μειώσει το κόστος, αφού μεταξύ άλλων θα χρειάζονται λιγότερα κτίρια, ενώ τα περίπου 1.500 άτομα που απαρτίζουν διοικητικά συμβούλια θα χάσουν τη θέση τους.

Επίσης, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι διευθύνσεις και να καταργηθούν πολλά τμήματα στο Δημόσιο που σήμερα υπολειτουργούν έχοντας προϊστάμενο, αλλά όχι υπαλλήλους.

Μάλιστα, για τους νέους οργανισμούς που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις τα μέλη του κάθε διοικητικού συμβουλίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 7, έναντι 13 ή 25 σήμερα.

ένας Αναγνώστης σας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...