Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Τρόμος, Κράτος, Τρομοκρατία



Τρόμος, Κράτος, Τρομοκρατία, Αναρχία, Πολιτικό Έγκλημα, Λαός, Κοινωνική Ειρήνη και Συνοχή, Δημοκρατία. Όλες αυτές και άλλες πολλές σχετικές έννοιες έρχονται στο μυαλό κάθε λογικώς σκεπτόμενου πολίτη όταν αναλογίζεται τη δράση οργανώσεων όπως αυτές που τώρα αποκαλύπτονται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Εγώ θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου για δύο μόνο σημεία:




1. Πολιτικό Έγκλημα. Δεν υφίσταται πολιτικό έγκλημα σε δημοκρατικές κοινωνίες. Το μόνο πολιτικό έγκλημα είναι αυτό που γίνεται για την επανόρθωση της δημοκρατίας, ήτοι σε καθεστώτα απολυταρχικά. Αν τώρα υπάρχουν άνθρωποι παραπλανημένοι, αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι έχει πάει στραβά. Και όχι το αντίθετο! Δεν είναι, δηλαδή, υγιές να πιστεύει κανείς ότι όταν συνθήματα όπως το «βία στη βία της εξουσίας» μετατρέπονται σε πραγματικότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, είναι αυτό σημείο υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων ή φιλελεύθερων κοινωνιών.

2. Φασισμός. Η ιδεολογία της αναρχίας δεν συνδέεται με το φασισμό . Και όμως, οι αναρχικών τάχα ιδεολογικών καταβολών τρομοκρατικές ομάδες που συλλαμβάνονται αυτές τις ημέρες δεν κάνουν κάτι άλλο. Γιατί είναι απόλυτα φασιστικό να θέλεις να επιβάλλεις την άποψη σου. Και είναι απόλυτα εγκληματικό να το κάνεις αυτό με χρήση όπλων. Και σε κάθε περίπτωση, είναι υποκριτικό να θέλεις να περάσεις την εικόνα του πολιτικού επαναστάτη όταν είναι τελείως προφανές ότι έχεις χάσει κάθε ιδεολογικό υπόβαθρο και το μόνο που έχεις είναι στεγνό μίσος για την αστυνομία. Τέτοιο δε είναι το πάθος αυτών των ανθρώπων που έχουν τυφλωθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τυφλωθούμε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι και θα δικαιολογήσουμε εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής.


*Ο αναρχοκολλεκτιβιστής Μιχαήλ Μπακούνιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...