Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Η γελοιογραφία του Pat Oliphant που ξεσήκωσε τους Εβραίους...



Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε την γελοιογραφία που δημοσίευσαν πολλά έγκριτα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Η.Π.Α και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πολλές εβραϊκές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Δημιουργός της εν λόγο γελοιογραφίας είναι ο βετεράνος πολιτικός γελοιογράφος Pat Oliphant.


Στην γελοιογραφία απεικονίζεται το Αστέρι του Δαβίδ –εθνικό σύμβολο των Εβραίων- να παίρνει μορφή καρχαρία έτοιμου να κατασπαράξει την Γάζα, που έχει την μορφή μιας μεγάλης, σε ηλικία, γυναίκας, υπό την καθοδήγηση ενός ακέφαλου στρατιώτη. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από εβραϊκές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι στο σκίτσο αυτό χρησιμοποιούνται μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους ναζί κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε σκοπός της αντισημιτικής προπαγάνδας ήταν να γίνει ευθύς αναφορά στους κινδύνους που διέτρεχε η τότε ναζιστική Γερμανία από τους Εβραίους πλουτοκράτες και τους Εβραίους γενικότερα. Πέραν, όμως, από τις οργανωμένες αντιδράσεις, υπάρχουν και πάρα πολλές αναρτήσεις σε blogs ανά τον κόσμο που ασχολούνται με το θέμα, άλλες υπέρ της καλλιτεχνικής έκφρασης και της στηλίτευσης της πολιτικής του Ισραήλ και άλλες κατά της «ρατσιστικής», όπως την αποκαλούν, καλλιτεχνικής «επίθεσης» κατά του Ισραήλ.

Ο Pat Oliphant είναι στρατευμένος πολιτικός γελοιογράφος, που έχει χαρακτηριστεί από τους New York Times ως «ο γελοιογράφος με την μεγαλύτερη επιρροή, που βρίσκεται εν ζωή». Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων με τις γελοιογραφίες του.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια πονάει μεγάλε...

Ανώνυμος είπε...

Έχουν βρει το παραμύθι με τον Β΄ Παγκόσμιο και όποιος πλέον αγγίζει το εβραϊκό λόμπι χαρακτηρίζεται ως ναζί ή ναζιστής! Γιατί όταν χαρακτηρίζουμε την Αμερικανική ή την Ρώσικη πολιτική δεν είμαστε ρατσιστές και είμαστε ρατσιστές όταν μιλάμε για "το μισόχριστον των Ιουδαϊων γένος"

Ανώνυμος είπε...

O Pat Oliphant einai apla ekpliktikos. Exo dei kai alles geliografies tou kai pragmatika exei enan monadiko tropo na pernaei ta minimata pou thelei.

Ν.Π είπε...

Η κατάσταση στην μέση ανατολή δεν αναλύεται μέσα από τα σπίτια μας στην Ελλάδα!
Ο λαός του Ισραήλ δηλαδή δεν δικαιούται να ζήσει ασφαλής?
Δεν είναι δικαίωμα ενός κράτος να εξασφαλίζει στον λαό του ασφάλεια από έξωθεν επιθέσεις?
Πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος...δεν έγινε Ισραήλ από την μια μέρα στην άλλη "καρχαρίας" κ. Pat Oliphant...και ούτε ο λαός του ξύπνησε και είπε πάμε να φάμε την γάζα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...