Κυριακή 22 Μαρτίου 2009
Νερό: Ο Απόλυτος Σύμμαχος
Όλα τα παρακάτω είναι δημοσιευμένα στο τεύχος 473 του περιοδικού Ταχυδρόμος από την Νίκη Βονόρτα σε συνεργασία με τη διατροφολόγο Μαρλέν Βερνίκου
Το πόσο σημαντικό είναι το νερό στην ζωή μας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 70% του οργανισμού μας αποτελείται από το θείο αυτό δώρο. Το νερό είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος για την υγεία μας και είναι απαραίτητο περισσότερο και από την τροφή. Ένα άτομο μπορεί να επιβιώσει μέχρι 6 εβδομάδες χωρίς φαγητό αλλά χωρίς νερό η επιβίωση είναι δυνατή μόνο για μερικές μέρες, το πολύ για μια εβδομάδα. Οι κυριότερες δράσεις του νερού είναι οι ακόλουθες:
● Βοηθά τα κύτταρά μας να προσλάβουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, όπως λίπος και μέταλλα.
● Μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα βοηθώντας να αποβληθούν οι τοξίνες και προστατεύει τις αρθρώσεις και τα όργανα του σώματος.
● Καθαρίζει τα νεφρά και τα διατηρεί υγιή, περιορίζοντας τις πιθανότητες δημιουργίας πέτρας.
● Διευκολύνει την πέψη των τροφών και το μεταβολισμό τους.
● Μειώνει την τοξική δράση των φαρμάκων.
● Μακροπρόθεσμα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας.
Ποιες είναι οι καθημερινές ανάγκες μας σε νερό;
Για σωστό έλεγχο του ιδανικού βάρους θα πρέπει να συγκριθούν όχι μόνο τα κιλά αλλά και το σωματικό λίπος με το ποσοστό νερού σώματος. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτάται επίσης από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής. Σαν γενική οδηγία, η ελάχιστη ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε είναι 6 μεγάλα ποτήρια καθημερινά (περίπου 11/2 λίτρο).
Όταν υπάρχει κατακράτηση υγρών, πρέπει να πίνουμε λιγότερο νερό;
Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: όσο λιγότερο νερό πίνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο μεγαλύτερη άμυνα προβάλλει ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να «κατακρατά» μεγαλύτερο ποσοστό υγρών.
Η αφυδάτωση και τα συμπτώματά της
Όταν το σώμα προσαρμόζεται σε μια κατάσταση ξηρασίας δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό, αφού τότε ο οργανισμός έχει ήδη αφυδατωθεί. Όταν το επίπεδο νερού στον οργανισμό μειώνεται, αναπτύσσονται μηχανισμοί που μειώνουν την απώλειά του διαμέσου των νεφρών, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν τα ούρα, μειώνοντας έτσι την απώλεια νερού από αυτά. Όταν το ισοζύγιο νερού είναι αρνητικό, δημιουργείται κίνδυνος αφυδάτωσης και παρουσιάζεται δίψα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αφυδάτωση είναι ήπιας ή μέτριας μορφής.
Εάν η ήπια αφυδάτωση δεν αποκατασταθεί, τότε το στόμα ξηραίνεται, το δέρμα κοκκινίζει, εμφανίζεται έντονη κούραση και μειώνονται οι λειτουργικές ικανότητες του οργανισμού. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις αφυδάτωσης, η αρτηριακή πίεση πέφτει επικίνδυνα, μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μην γίνεται καλή οξυγόνωση των ιστών και να μην τροφοδοτούνται οι ιστοί και τα όργανα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τότε μπορεί αν προκύψουν ζαλάδες, απώλεια της συνείδησης, ταχυκαρδία και νεφρική ανεπάρκεια.
Είναι αλήθεια ότι:
● Η ντομάτα περιέχει περισσότερο νερό από το γάλα που είναι υγρό.
● Για να μην παθαίνουμε κράμπες, να πίνουμε αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες (κάλιο,νάτριο) και μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο,φώσφορος,μαγνήσιο).
● Οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό.
● Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη συμβάλλουν στο θετικό ισοζύγιο υγρών για τον οργανισμό μας με ιδιαίτερη προσοχή όμως στις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
● Οι χυμοί ή το γάλα, εκτός από το νερό, περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και θερμίδες και συνίσταται να τα πίνουμε ως ενδιάμεσα γεύματα και όχι με το κυρίως γεύμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου