Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Εκλογές στην ΠΟΣΔΕΠ, νέος πρόεδρος ο κ. Ν. Σταυρακάκης





Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύoυν ότι ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν από τις προθέσεις ή την δράση ενός προσώπου και μόνο. Για να επέλθει μια αλλαγή…(ας χρησιμοποιήσω καλύτερα τη λέξη «μεταρρύθμιση»…η λέξη αλλαγή είναι αρκετά κακοποιημένη)…για να επέλθει μια μεταρρύθμιση, λοιπόν, πρέπει να πληρούνται κάποιοι παράγοντες…και όταν βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση-χώρο γίνεται ο καταλύτης των εξελίξεων.



Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αναφέρομαι στις εκλογές τις ΠΟΣΔΕΠ, του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών καθηγητών. Μετά τις πρόσφατες εκλογές με την νίκη της παράταξής του, πρόεδρος αναδείχθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Σταυρακάκης. Ο κ. Σταυρακάκης είναι αναπ. καθηγητής στο τμήμα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΜΠ και κρίνοντας από τις 7 πολιτικές παρεμβάσεις στις οποίες θα προβεί άμεσα, ας ελπίζουμε να είναι ο καταλύτης στις ήδη ευνοϊκές για μεταρρυθμίσεις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι 7 πολιτικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε είναι οι εξής:

- Η ηγεσία θεωρεί ότι η αύξηση της χρηματοδότησης είναι μεν αναγκαία για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά απαιτεί και άλλες δράσεις, όπως η αξιολόγηση, η καλύτερη διαχείριση του πανεπιστημιακού προσωπικού, η δημιουργία κέντρων αριστείας, η αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς και ο καλύτερος στρατηγικός σχεδιασμός των ΑΕΙ.

- Θα αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας.

- Θα διεκδικήσει συμμετοχή στο σχεδιασμό των εθνικών προγραμμάτων έρευνας (ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ).

- Θα συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

- Θα συνεργαστεί με τη σύνοδο των Πρυτάνεων.

- Θα επεξεργαστεί προτάσεις για το διάλογο για την αναμόρφωση του Λυκείου και για το ζήτημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

- Θα δώσει έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν φτάσει σε σημείο μηδέν και κύριοι φταίχτες είναι μια μερίδα βολεμένων και αναχρονιστικών καθηγητών, που τόσα χρόνια εκπροσωπείτο από το προηγούμενο προεδρείο. Είναι σημαντικό τώρα να ακουστεί και μια άλλη άποψη. Είναι καιρός οι ίδιοι οι καθηγητές να μεταφέρουν τον αέρα της μεταρρύθμισης μέσα στα πανεπιστήμια και λέξεις & φράσεις όπως «διάλογος», «έρευνα», «μεταρρύθμιση», «εφαρμογή νόμων», «νέο πλαίσιο για το άσυλο» που ήταν ταμπού μέχρι σήμερα, να ξανακουστούν.


1 σχόλιο:

Skouliki είπε...

καλησπερα


αν το επιθυμεις μπορεις να γινεις και εσυ μελος http://keeponblogging.forumotion.com

ευχαριστω θερμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...