Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Αληθινά Ψέματα



Ψέμα: λόγος που δεν είναι αληθινός, που είναι αντίθετος με την αλήθεια. Η εσκεμμένη απόκρυψη ή παραποίηση της αλήθειας ορίζεται και αυτή ως ψέμα.

Ξεκινάω με τον ορισμό προσπαθώντας να βάλω μια βάση σε ένα δημιούργημα τόσο εύθραυστο όσο και το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται. Η υποκειμενικότητα του λόγου μου ορίζεται ως αυτονόητη και το αληθές ή το ψευδές καθορίζεται από εσάς συμμετέχοντας έτσι και εσείς σε ένα παιχνίδι ψευδαισθήσεων που η ίδια η έννοια του ψέματος δημιουργεί. Τι είναι ψέμα και τι αλήθεια άραγε? Το ψέμα στα μάτια του δέκτη γίνεται η αλήθεια ενώ η αλήθεια του ψεύτη μετατρέπεται εσκεμμένα σε ένα ψέμα συνθέτοντας κάτι που μόνο απλό δεν είναι. Το μπλέξιμο είναι εμφανές και ακόμα δεν έχω ξεκινήσει.

Η εικόνα του Πινόκιο που μεγαλώνει η μύτη του με κάθε ψέμα τριγυρνάει στο μυαλό μου αρχίζοντας σιγά σιγά να μοιάζει ουτοπική. Υπάρχει άραγε αντικειμενική αλήθεια? Άμα εγώ πιστέψω ένα ψέμα και αγνοήσω για πάντα την ύπαρξη του αυτομάτως δεν γίνεται αλήθεια για μένα? Υπό αυτό το πρίσμα πόσα απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα μπορούμε να πούμε πως είναι αλήθεια? Το ότι αγνοούμε την ύπαρξη του ψέματος δεν σημαίνει αναγκαστικά πως δεν υπάρχει κιόλας. Η αναζήτηση του όμως, υπό τον φόβο του να το ψάχνουμε παντού ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει, αξίζει τελικά τον κόπο? Και αν ναι πιο είναι το τίμημα? Πολλά τα ερωτήματα με τις απαντήσεις να βαραίνουν τον αναγνώστη.

Όλοι αναζητούμε την αλήθεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Για πια αλήθεια όμως μιλάμε και πως μπορούμε να δηλώνουμε πως την αναζητάμε όταν το ψέμα υπάρχει παντού τριγύρω μας και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Υπάρχει μια βιομηχανία ψέματος η οποία βασίζει την ίδια την ύπαρξη της σε αυτό. Η πολιτική, η δικηγορία , το μάρκετινγκ οι πωλήσεις γενικότερα εμπεριέχουν σε έναν βαθμό την ένια του ψέματος αφού βασίζονται στην παράληψη των άσχημων στοιχείων του προϊόντος που πραγματεύονται και την προβολή μόνο των ελκυστικών. Θα υπήρχε για παράδειγμα o κόσμος του θεάματος αν δεν υπήρχε το ψέμα? Λαμπερά πρόσωπα στημένα από τρίτους σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινού, πολλά λεφτά, φώτα και δόξα συνθέτουν μια τελειότητα που μόνο αληθινή δεν είναι.

Οι καταναλωτικές μας συνήθειες (άρα και το τι τρώμε, πίνουμε, φοράμε κ.ο.κ) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την διαφήμιση. Η διαφήμιση όμως δεν βασίζεται στο ψέμα? Πόσοι θα έτρωγαν από μια αλυσίδα fast food άμα έβλεπε στην διαφήμιση ότι αυτό που τρώνε είναι ακέφαλα κοτόπουλα που μεγαλώνουν μέσα σε λίγες μέρες με συνθετικές τροφές και που με τα βίας αποκαλούνται ζωντανοί οργανισμοί ή πόσοι θα αγόραζαν γάλα και κρέας αν έβλεπαν τις αγελάδες στοιβαγμένες σε ελάχιστο χώρο χωρίς να κουνιούνται να τρέφονται με συνθετικές τροφές και να τις αρμέγουν μηχανές? Κανείς δεν θα το έκανε νομίζω. Όλοι μας προτιμάμε να βλέπουμε μια χαμογελαστή παρέα νέων παιδιών να κάθονται γελώντας να τρώνε το ζουμερό χάμπουργκερ της αλυσίδας fast food & τον χαμογελαστό γεμάτο ξενοιασιά αγρότη να αρμέγει τις αγελάδες που βοσκούν ελεύθερες όλη μέρα στο περιβόλι του και τρώνε χορταράκι του θεού. Εσείς τι λέτε λοιπόν μας αρέσει η αλήθεια η μήπως το ψέμα μοιάζει να είναι πιο ελκυστικό?

Ίσως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του βαθμού που υπάρχει το ψέμα στην ζωή μας είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Πιστεύεται άραγε πως γευόμαστε την πραγματική γεύση και βλέπουμε την πραγματική εμφάνιση των τροφίμων. Δυστυχώς όχι. Οι γεύσεις και τα χρώματα των φαγητών πλέον δεν είναι οι φυσικές. Παρασκευάζονται στα εργαστήρια και προστίθενται στα τρόφιμα μέσω ουσιών οι οποίες δεν έχουν ούτε μια θρεπτική αξία. Είναι απλά το μάρκετινγκ στο φαγητό μας. Για να καταλάβουμε τον βαθμό εξάρτησης μας από το ψέμα αρκεί να αναφέρω πως σε έρευνα που έγινε αποδείχτηκε πως εάν καταργούσαμε η χρήση μιας ουσίας που δίνει το ροζ χρώμα στο κρέας αντί του βαθυκόκκινου που πρέπει να έχει, τότε η κατανάλωση κρέατος θα έπεφτε κατά 40%». Βλέπετε λοιπόν πως το ψέμα μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει την αλήθεια σε τέτοιο βαθμό που αργότερα η αποκάλυψη της αλήθειας να μοιάζει με ένα μεγάλο ψέμα.

Το ψέμα εμφανίζεται και στις ανθρώπινες σχέσεις και μάλιστα πολύ πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε. . Έχει υπολογιστεί πως λέμε ψέματα σε περίπου μια στις τρεις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Όποιος υποστηρίζει πως δεν έχει πει ψέματα ποτέ το πιθανότερο είναι να ψεύδεται αναιρώντας έτσι αυτό ακριβώς που δηλώνει. Ο κυριότερος λόγος που λέμε ψέματα είναι όταν νιώθουμε να απειλείτε η δημόσια εικόνα μας. Τότε καταφεύγουμε στο ψέμα ώστε να μην πέσουμε στα μάτια των υπολοίπων παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για αληθή. Αυτομάτως λοιπόν το ψέμα μας μετατρέπεται σε αλήθεια και η αποδοχή μας από τον συνομιλητή βασίζεται σε παραπλανητικά στοιχεία. θα μπορούσαμε όμως να την κερδίσουμε διαφορετικά? Ίσως, αλλά δεν το κάνουμε.

Η σχέση είναι αμφίδρομη και ο παραλήπτης του ψέματος μοιάζει να το προκαλεί κιόλας. Η ανικανότητα αποδοχής της αλήθεια δημιουργεί πολλές φορές ένα μονόδρομο ψέματος, προσπαθώντας έτσι να προστατέψουμε τον άλλον από μια αλήθεια που εξ’ αρχής αυτός δεν αντέχει. Το ψέμα λοιπόν επεμβαίνει δημιουργώντας μια ισορροπία που με την αλήθεια μοιάζει δύσκολο να κρατηθεί. Πιο ευθύνεται τελικά για ένα ψέμα? Αυτός που το λέει ή αυτός που το προκαλεί? Αυτός που δεν αντέχει να πει την αλήθεια ή αυτός που δεν μπορεί να την δεχτεί?


Έχετε άραγε σκεφτεί πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς ψέματα? Θα αλλάζανε τα πάντα από τις προσωπικές μας σχέσεις μας μέχρι και τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και η ζωή μοιάζει με ένα περίεργο τρόπο να τις κρατάει μέσα από μια σύνθεση αλήθειας με ψέμα. Ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει μονόπλευρα και όπως όλα τα ετερώνυμα έτσι και το ψέμα και η αλήθεια δεν μπορούν να οριστούν από μόνα τους. Η ύπαρξη του ενός είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη και του άλλου και έτσι οι μέχρι σήμερα παράλληλες πορείες τους μοιάζουν να τέμνονται.

Πριν βγάλουμε λοιπόν όλοι το μαστρο-Τζεπέτο που κρύβουμε μέσα μας και καταδικάσουμε απόλυτα το ψέμα ας αναρωτηθούμε αν μπορούμε και σε τι βαθμό να αντέξουμε την αλήθεια….

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια και ψέμα είναι πολυ κοντά και οι ισσοροποίες όπως το λές πολύ λεπτές. Δύσκολο θέμα...

Kapetanios είπε...

Είναι κομμάτι απ τη ζωη μου και τη ζωή μου πως να αρνηθώ...Το ψέμα από μόνο του δεν είναι κακό αλλά παρουσιάζει εξάρτηση από το λόγο που χρησιμοποιείται.Δυστυχώς συνήθως χρησιμοποιείται με δόλο γι αυτό έχει αποκτήσει άσχημη έννοια.Στο μόνο που μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου είναι στην έκφραση'Όλοι αναζητούμε την αλήθεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας'και αιτιλογώ με μια έκφραση'παππού θα μου πεις παραμυθάκι'.Το θέμα σου είναι διαχρονικό επίκαιρο και εξελισσόμενο δηλαδή με μία λέξη δύσκολο.Χαίρομαι που ρίσκαρες...Όλα ένα ψέμα ένα ψέμα μια πόλη δίχως ρεύμα μια ζωή χωρίς εσένα πως να ζώ.

Ανώνυμος είπε...

η λύση στο πρόβλημα του ψέματος είναι η..."σοφία"... και οχι κάποια κοπέλα. Μιλάω για την σοφία που αποκτάς αφού έχεις την γνώση! Για αυτό κάθε μέρα μαθαίνουμε και προσθέτουμε για τη γνώση και στο τέλος αφαιρούμε "τα ψέματα ίσως" για την σοφία! Ωραίος φίλε John S.

Giannis Spyropoulos

John.S είπε...

“Το ψέμα από μόνο του δεν είναι κακό αλλά παρουσιάζει εξάρτηση από το λόγο που χρησιμοποιείται”

Θα συμφωνήσω καπετάνιε μαζί σου. Έχουμε συνδυάσει το ψέμα με τον δόλο ενώ δεν είναι έτσι. Η εξάρτηση του ψέματος με τον λόγο που χρησιμοποιείτε είναι άρρηκτη και μόνο έτσι μπορεί να εξεταστεί. Φυσικά αν το σκεφτείς σε πολλές περιπτώσεις ο λόγος που χρησιμοποιείτε ή που φαίνεται να χρησιμοποιείτε δεν είναι κι αυτός ένα ψέμα από μόνος του? Εδώ σε θέλω.

Γιάννη συμφωνώ στο θέμα της σοφίας αν και σου έχω μια ερώτηση. Η γνώση από μόνη της δεν φέρνει τίποτα αν την διαχειριστείς όμως σωστά παράγει σοφία. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η ίδια η γνώση είναι ένα καλοστημένο ψέμα που δεν μπορείς να αντιληφθείς? Αν βασίσεις την γνώση σου σε αναλυθεί δεδομένα (τα οποία για σένα αποτελούν την αλήθεια) τότε πως είναι δυνατόν να αφαιρέσεις τα ψέματα ώστε να αποκτήσεις σοφία. Αν κάτι το θεωρήσεις αληθές τότε αυτομάτως το διαχειρίζεσαι και ως τέτοιο. Πόσο αληθινή είναι η σοφία που αποκτάς τότε?

✿ margarita είπε...

Το πιο πιστό γνώρισμα της αλήθειας
είναι η απλότητα και η σαφήνεια .
Το ψέμα πάντα ειναι περίπλοκο,
πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος.
Λ.Τολστόι

Αραγε πόσο εύκολο είναι να λές πάντα την αλήθεια;και πόσο εύκολο είναι να βρίσκεις ψέματα για να κρύψεις την αλήθεια;
Τίποτα από τα δυο δεν είναι εύκολο... Και κανενα από τα δυο δεν ειναι
εύκολο να ακολουθείται πιστά .

Αλλωτε η αλήθεια σώζει άλλωτε σκοτώνει.

Αλλωτε το ψέμα καλύπτει μια ασχήμια άλλωτε προσφέρει αυταπάτες.
Πραγματικά είναι πολύ κοντά η αλήθεια και το ψέμα..και δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν είπε έστω και μία φορά κάποιο ψέμα..έστω και "αθώο".

Η τιμωρία του ψεύτη δεν ειναι οτι δεν τον πιστεύουν
αλλα ότι αυτός δε μπορεί να πιστεψει.


Καλησπέρα..

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Το ψέμα αν είναι μικρό - μικρό και το κακό ! Υπάρχουν όμως και ψέματα μεγάλα κι αυτά είναι που μας ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ! Ένα παράδειγμα για να με κατανοήσεις πιο καλά και με βγάζουν εντελώς 'έξω απ'τα νερά'....'' ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ - ΜΟΥ ΤΑ' ΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΥ ΤΟ ΓΑΛΑ....'' την συνέχεια την ξέρεις ! Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση να σε γνωρίσω ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ !

Ανώνυμος είπε...

Η σοφία δεν έρχεται μόνο από την γνώση αλλά και από την εμπειρία (πράξη). Οπότε, φίλε John S., έχω την εντύπωση, γιατί αυτό με έχει δείξει και η εμπειρία μου, ότι κάθε είδους ψέμα, που γνωρίζω σαν αλήθεια, θα αποκαλυφθεί πανηγυρικά εφαρμόζοντας την γνώση στην πράξη! Σε αυτό ακριβώς το σημείο αποκτάς την σοφία!
Τις περισσότερες φορές που έχουμε "φάει" όλοι το ψέμα, είναι νομίζω γιατί δεν είχαμε την απαιτούμενη γνώση ώστε να κρίνουμε σωστά την πληροφορία. Εξού και το....."αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις". Σίγουρα η γνώση είναι "πολύ" και δύσκολο να την αποκτήσεις πολλές φορές οπότε....! Σοφό πολλές φορές είναι να συμβιώσεις με τα ψέματα γιατί ώσπου να μάθεις όλη την αλήθεια κινδυνεύεις να χάσεις το δάσος κυνηγώντας κάποιο δέντρο! Δασός = Ζωή
Κάτι τελευταίο, το ψέμα δεν μπορεί να διαχωριστεί σε καλό και κακό! Μόνο ο θεός είναι τόσο αντικειμενικός ώστε να κάνει κάτι τέτοιο θέτοντας το όριο του αποδεκτού....και αυτός, ΑΝ υπάρχει!!!

Aνεμος είπε...

τα είπες ξεκάθαρα.......μπράβο καλησπέρα

Ανώνυμος είπε...

καλημερα δυστυχως απο τη μια ο εγωισμος και απο την αλλη η μεγαλομανια μας δεν μας αφηνουν και πολλα περιθωρια να καταλαβου με την αληθεια και το ψεμα οταν τα βαλουμε σε μια ζυγαρια θα δουμε οτι ειναι το ιδιο νασαι καλα και να περνας καλα..

John.S είπε...

edelweiss μου άρεσε πολύ η τοποθέτηση σου. Ολοκληρωμένη και με άποψη. Τίποτα από τα δυο δεν είναι εύκολο συμφωνώ. Άλλοτε η αλήθεια σώζει άλλοτε σκοτώνει. Άλλοτε καταπιέζει και άλλοτε λυτρώνει. Άλλοτε απλοποιεί και άλλοτε περιπλέκει. Σκληρά τα διλήμματα που βάζει κάποιες φορές η ζωή....

Φίλε μου χαίρομαι που μοιράστηκες τις “σκόρπιες σκέψεις” σου μαζί μας. Φυσικά και την ξέρω την συνέχεια ποιος δεν την ξέρει άλλωστε. Δεν ξέρω όμως πως και από ποιον μπορεί να οριστεί πιο ψέμα είναι μεγάλο και πιο μικρό καθώς η υποκειμενικότητα της φύσης του το κάνει δύσκολο. Συνήθως αυτός που το λέει το βλέπει πιο μικρό και πιο αθώο απ’ ότι είναι και αυτός που το δέχεται το μεγαλοποιεί και δυσκολεύεται να μην βρει δόλο στην ύπαρξή του.

Φίλε μου Γιάννη δεν διαφωνώ μαζί σου. Η εμπειρία έρχεται από την διαχείριση της γνώσης όπως ανέφερα και στο προηγούμενο σχόλιο μου? Εμπειρία αποκτάς όταν μάθεις να διαχειρίζεσαι τα ερεθίσματα που δέχεσαι από το περιβάλλον προς όφελος σου. Απλά είναι πολλές φορές που η γνώση και η εμπειρία δεν είναι αρκετές για να σου αποκαλύψουν ένα ψέμα. Εκεί θα συμφωνήσω λοιπόν στο ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε λίγο πιο πολύ με την έννοια του ψέματος γιατί αλλιώς θα χάσουμε την μπάλα.

Τέλος ανώνυμε φίλε μου δεν ξέρω αν είναι η μεγαλομανία και ο εγωισμός που μας κάνουμε να αδυνατούμε να καταλάβουμε την αλήθεια η το ψέμα. Μπορεί και να έχεις δίκιο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο πάντως και ας αλλάζει η αιτία. Για μένα αν η ζυγαριά είναι η ζωή τότε για να ισορροπήσει πρέπει να βάλεις πάνω και ψέμα αλήθεια. Μόνο με το ένα η ισορροπία στο μυαλό μου μοιάζει πολύ δύσκολη.

velvet είπε...

Μα δεν καταλαβαίνω...Προτιμάτε τον κόσμο του ψέματος??Όσο θελτικός, ελκυστικόσ, εύκολοσ ή οτιδηποτε άλλο είναι. Είναι ΨΕΜΑ.
Πρέπει να μάθεις να αντέχεις την αλήθεια, γιατί υπάρχουν στιγμές στην ζωή δύσκολες, όπου δεν υπάρχει ψέμα να τις "ομορφύνει"... και εκεί θα είσαι πιο αδύναμος απο ποτέ, μάθε να ζεις στην αλήθεια. Τα ψέματα είναι για λίγο,η αλήθεια είναι για πάντα.

John.S είπε...

Πολύ όμορφα λόγια φίλε/η μου velvet. Πρέπει να σου πω πως η άποψη σου με έβαλε σε σκέψεις. Δεν νομίζω ότι κανείς εδώ προτιμάει τα ψέματα από την αλήθεια. Ίσως να φαίνεται κάτι τέτοιο εσφαλμένα από την συζήτηση. Αυτό που προσπάθησα να θίξω, τουλάχιστον εγώ με το άρθρο μου, είναι το πόσο εύκολο είναι τελικά να ζήσει κανείς μέσα στην αλήθεια όταν ο κόσμος μας είναι περιτριγυρισμένος και από ψέματα και πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει το ένα από το άλλο. Συνήθως την αλήθεια την ξέρουν λίγοι ή ένας και το ψέμα πολλοί. Εσύ θεωρείς πως ζεις μέσα στην απόλυτη αλήθεια? Δεν έχεις πει ποτέ κάποιο ψέμα όσο μικρό και να είναι? Δεν είναι λοιπόν θέμα προτιμήσεων μιας και όποιον λογικό άνθρωπο και να ρωτήσεις τι προτιμάει φυσικά θα σου πει την αλήθεια. Κρατάω όμως τον τρόπο που κλείνεις γιατί νομίζω εκεί είναι το όλο νόημα των όσων μοιράστηκες μαζί μας. Θέλει δύναμη για να πεις την αλήθεια αλλά ακόμα πιο πολύ θέλει για να την αποδεχτείς. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που δεν υπάρχούν ψέματα να τις ομορφαίνουν και εκεί πρέπει ο καθένας να είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει.

Ανώνυμος είπε...

όλα αυτά που διαβασα... είναι αλήθεια. Δε λεω ψεμματα!

:)

καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

Μόλις διάβασα το πολύ ενδιαφέρον κείμενό σου, μου ήρθε στο μυαλό ένα υπέροχο θεατρικό που είχα διαβάσει για το ψέμα. Σου παραθέτω μερικά κομμάτια, έναντι απάντησης.


…….εγώ την αλήθεια την αγαπάω. Θα΄θελα να λέω την αλήθεια. Αυτή δεν με πολυαγαπά. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια: απλώς η αλήθεια δεν με αγαπά. Μόλις την ξεστομίσω αλλάζει και γυρνάει εναντίων μου. Αμέσως όλοι με στραβοκοιτάνε σαν να λέω ψέματα. Κι όμως, το ψέμα το σιχαίνομαι. Μόνο ανυπόφορους μπελάδες και σκοτούρες φέρνει το ψέμα, τρικλοποδιές που σε ξαπλώνουν χάμω, και όλος ο κόσμος γελά. Όταν με ρωτάνε κάτι, θέλω να απαντήσω αμέσως με ειλικρίνεια. Με τρώει η αλήθεια. Αλλά δεν ξέρω τι μου συμβαίνει, μια αγωνία, μια ανησυχία, ένας φόβος γελοίος και λέω ψέματα. Και πάει και έγινε. Πολύ αργά για επιστροφή. Έτσι και πιαστεί το ένα σου πόδι μέσα στο ψέμα, την πάτησες, άντε να βγεις μετά, μα την αλήθεια, πολύ δυσάρεστο. Ενώ είναι τόσο εύκολο να πεις την αλήθεια. Γλιτώνεις από όλους τους μπελάδες, όλες τις σκοτούρες. Ενώ με το ψέμα, σε πιάνει ένας διάολος. Το ψέμα δεν είναι γκρεμός να πέσεις να γλιτώσεις. Είναι τρενάκι λούνα πάρκ, που ανεβοκατεβαίνει, σου κόβει την ανάσα, η καρδιά σου σταμάτά, και πάει και δένεται θηλιά στο λαιμό σου.

………..είμαι σίγουρος όμως πως κι εσείς λέτε ψέματα. Όλοι σας. Λέτε ψέματα κατ’ εξακολούθηση, και το απολαμβάνετε, είμαι σίγουρος, ενώ νομίζετε ότι δεν ψεύδεστε διόλου. Ψεύδεστε στον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτό είναι το κουμπί. Εγώ τουλάχιστον δεν λέω ψέματα στον εαυτό μου. Έχω την ειλικρίνεια να ομολογήσω ότι πράγματι λέω ψέματα, είμαι ένας ψεύτης. Ενώ εσείς είστε οι δειλοί.

……….επί παραδείγματι τις προάλλες…αλλά όχι, δεν θα με πιστέψετε. Εν πάση περίπτωση, το ψέμα είναι υπέροχο. Για σκεφτείτε έναν κόσμο φανταστικό και ψεύτικο…να τον εμψυχώνετε…. με ψέματα! Η αλήθεια είναι ότι η αλήθεια έχει το βάρος της το αμετακίνητο, δεν το αρνούμαι και με εκπλήσσει…. Η αλήθεια ….και τα δύο αξιολογούνται……ίσως υπερισχύει το ψέμα…όσο και αν δεν ψεύδομαι ποτέ…Τι; Είπα ψέματα; Φυσικά! Είπα ψέματα λέγοντας ότι λέω ψέματα. Είπα ψέματα λέγοντας ότι λέω ψέματα ή λέγοντας ότι δεν ψεύδομαι ποτέ; Ψεύτης. Εγώ; Στο βάθος ούτε κι εγώ δεν ξέρω. Μπερδεύομαι. Τι τρελή εποχή! Είμαι ψεύτης; Σας ρωτάω; Μάλλον είμαι ένα ψέμα. Ένα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια.

Αποσπάσματα από το θεατρικό μονόπρακτο «Ο Ψεύτης», του τεράστιου Jean Cocteau

gatodiakritikos είπε...

Καλημερα μενω σε αυτο ''Η ανικανότητα αποδοχής της αλήθεια δημιουργεί πολλές φορές ένα μονόδρομο ψέματος, προσπαθώντας έτσι να προστατέψουμε τον άλλον από μια αλήθεια που εξ’ αρχής αυτός δεν αντέχει.'' και επισης
''Η φράση ''είναι η αλήθεια γυμνή'' , δίνει τη δυνατότητα στο καθένα από ''αυτούς εκεί έξω'', να τη ''ντύνουν'' όπως αυτοί θέλουν κάθε φορά''.

Δημητρης Μπαρσακης είπε...

Βεβαίως, αγαπητέ Ιωάννη και ομήγυρη, ισχύει κι εδώ η "παλίντονος αρμονίη" του Ηράκλειτου...
Αλλά μου ήρθε στο νου και η περίφημη φράση "Όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες" του μάντη Επιμενίδη (έζησε μεταξύ 7ου και 6ου αιώνα π.Χ.), που ήταν κι αυτός Κρής! Είναι αλήθεια ή ψέμα αυτό που λέει ο Επιμενίδης ο Κρης; Υποθέστε το ένα από τα δύο και θα δείτε ότι ο συλλογισμός σας θα καταλήξει στο αντίθετο από αυτό που υποθέσατε... Παράδοξο, ε;

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

"Η αλήθεια και το ψέμα"

Στά αλώνια ανταμώσανε
Στά άλογα καβάλα,
Το ψέμα και η αλήθεια μας
Καί στοίχημα εβάλαν.

Και κήρυξαν την έναρξη
Να δουν ποιός θα νικήση,
Και εις τον κόσμο τελικά
Ποιός θα κυριαρχήσει.

Ξεκίνησε η αλήθεια μας
Τον γύρο της να κάνει,
Μα όπου κι αν επήγαινε
Το ψέμα την προφτάνει.

Κι έταζε στόν άνθρωπο
Πλούτη παλάτια κάστρα,
Και με ψευτιές και φούμαρα
Τον έστελνε στα άστρα.

Η αλήθεια βλέπει γύρο της
Καρδιά της στάζει αίμα,
Γιατί είδε νικήθηκε
Κυριάρχισε το ψέμα.

Και σαν το ψέμα άλαξε
Του κόσμου όλου την γνώμη,
Η αλήθεια πιά γονάτησε
Και ζήτησε συγνώμη.

Δέν έχω θέση πιά εδώ
Εγώ ανάμεσα σας,
Αφού εγαλουχήσεστε
Με ψέμα τα παιδιά σας.

Βγήκε το ψέμα νικητής
Έκλειψε η αλήθεια,
Και κάπου κάπου αν την βρείς
Είναι στα παραμύθια.



Mερικές φορές δεν υπάρχει πιο ισχυρή αλήθεια,από εκείνη που κρύβεται σ'ενα ψέμα...
Την θερμή μου καλησπέρα!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...