Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Nα πεθάνει η κατσίκα του γείτονα…



Ειδήσεις σαν και αυτές κατακλύζουν τις τηλεοράσεις μας τις τελευταίες ημέρες και εμείς φυσικά σαν σύγχρονοι πόντιοι Πιλάτοι σπεύδουμε να σταυρώσουμε τους πάντες νίπτοντας παράλληλα τας χείρας μας αποποιούμενοι κάθε ευθύνη.. Φορτώνουμε στις πλάτες τους τον σταυρό της σημερινής κρίσης και ανεβαίνουμε όλοι μαζί τον Γολγοθά την εξόδου από αυτή, φωνάζοντας δυνατά πως αυτοί φταίνε για όλα.

Και μετά είμαστε όλοι καλά. Βρήκαμε για μια ακόμα φορά κάποιους άλλους να ρίξουμε το φταίξιμο. Γιατί τόσα χρόνια για όλα φταίνε οι άλλοι. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους γύρω μου απλά να ρίχνουν ευθύνες σε άλλους. Φταίνε οι πολιτικοί για την διαφθορά στην χώρα, φταίνε οι γιατροί που παίρνουν φακελάκια, οι δικηγόροι που δεν κόβουν αποδείξεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν γρηγορόσημα. Και δεν τελειώνει εδώ. Φταίνε και οι μεσάζοντες, τα συνδικάτα, οι αγρότες, οι αριστεροί οι δεξιοί και οι μεσαίοι, φταίνε οι μπάτσοι τα λαμόγια οι παπάδες, οι δήμοι οι κοινότητες, ο γείτονας ο απέναντι ο δίπλα ο από κάτω και δεν ξέρω και εγώ πόσοι άλλοι αλλά ποτέ εμείς. Και φυσικά για κάθε τι δεν φταίει ποτέ ένας αλλά για τον καθένα μας φταίνε και διαφορετικοί. Πάρτε για παράδειγμα την κατάντια της Πολιτικής στην χώρα μας. Για τον απλό λαό φταίνε οι πολιτικοί, για τους πολιτικού φταίνε πάντα οι προηγούμενοι και για τους προηγούμενους πάντα οι επόμενοι. Για τους αριστερούς φταίνε οι δεξιοί, για τους δεξιούς οι αριστεροί και για τους μεσαίους οι άλλοι 2 και η ιστορία συνεχίζετε έτσι χρόνια τώρα.

Λοιπόν σας έχω νεότερα. Δεν φταίνε οι άλλοι. Φταίμε εμείς και μόνο εμείς. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής όλοι αυτοί είμαστε εμείς. Δεν φταίνε οι πολιτικοί μόνο αλλά και εμείς που εκλέγουμε τις ίδιες κυβερνήσεις ξανά και ξανά τόσα χρόνια και περιμένουμε πως και πώς να αλλάξουν μόνο και μόνο για να αλλάξει χέρια η διαφθορά και να φάμε και εμείς κανένα κοκαλάκι. Φταίμε εμείς που αδιαφορούμε για το ποιος θα μας κυβερνήσει και δίναμε λευκή επιταγή τόσα χρόνια προτιμώντας τις παραλίες αντί για τις κάλπες. Φταίμε εμείς που ανταλλάσουμε την ψήφος μας με διορισμούς και ρουσφέτια αντί να τους μαυρίζουμε. Φταίμε εμείς που δίνουμε φακελάκια αντί να τους καταγγέλλουμε έναν έναν, που εκμεταλλεύονται τον φόβο για την υγεία μας, μέχρι να μην μείνει κανένας. Φταίμε που δίνουμε γρηγορόσημα αντί να μπούμε μέσα από τα γραφεία να τους βγάλουμε έναν έναν έξω. Φταίμε που δεν παίρνουμε αποδείξεις γιατί δεν μας νοιάζει ή γιατί μας κόβουν κάτι παραπάνω από το ΦΠΑ. Φταίμε εμείς που βγαίνουμε στους δρόμους πιέζοντας τις κυβερνήσεις κάθε φορά που θίγονται τα δικά μας συμφέροντα αδιαφορώντας για το συμφέρον των υπολοίπων. Φταίμε εμείς που πάντα κοιτάμε πώς να βρούμε το παραθυράκι του νόμου ώστε να μην αγγίξει εμάς και ας αγγίξει τους υπόλοιπους. Φταίμε εμείς που τόσα χρόνια τα ανεχόμαστε όλα αυτά και δεν κάναμε μόνοι μας την κάθαρση. Αλλά πώς να την κάνουμε? Η διαφθορά και το βόλεμα θέλει πάντα δύο. Αυτόν που τα παίρνει και αυτόν που είναι διατεθειμένος να τα δώσει για να κερδίσει κάτι.

Χρόνια τώρα διασκεδάζουμε την δικιά μας κατάντια στην τηλεόραση. Καθόμαστε καθηλωμένοι μαζικά μπροστά σε σατυρικές εκπομπές εκτοξεύουμε τις τηλεθεάσεις τους στα ύψη και γελάμε με την ψυχή μας. Με τι γελάμε όμως? Μήπως γελάμε με τα χάλια μας? Και μετά διαβάζουμε στις εφημερίδες ειδήσεις σαν και αυτές που ανέφερα στην αρχή και αγανακτούμε. Βγαίνουμε από τα ρούχα μας στην κυριολεξία. Μα είναι δυνατόν γιατρός στο κολωνάκι να δηλώνει τέτοιο εισόδημα? Ντροπή και αίσχος. Στην πυρά και γρήγορα. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα λέει όμως ο λαός και κάτι ξέρει. Μα θα μου πείτε το ίδιο είμαι εγώ ο καημένος που δεν ζήτησα κάποιες αποδείξεις για να γλυτώσω λίγα ευρώ ή δήλωσα λίγα έξοδα παραπάνω για να μην με πνίξουν οι φόροι, και το ίδιο ο μεγαλογιατρός που κλέβει χιλιάδες. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει των ευθυνών μας.

Πρέπει όλοι μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξουμε λίγο μπροστά μας αντί να κοιτάζουμε γύρο μας. Όλοι μας μέχρι τώρα είμαστε λίγο πολύ είτε συμμέτοχοι είτε αμέτοχοι σε όλα αυτά που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Δεν αρκεί λοιπόν για να βγούμε από την κρίση απλά να φτιάξουμε τα οικονομικά μας σαν χώρα που τόσο πολύ μας καίνε. Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά έχει και βαθειά κοινωνικά αίτια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που ζούσαμε και σκεφτόμασταν μέχρι σήμερα σε κάποια θέματα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Όπως λέει και ο Ι.Μ. στο άρθρο του δεν αρκεί να σώσουμε το καράβι που βουλιάζει, πρέπει να φτιάξουμε ένα καινούργιο από την αρχή. Ίσως αυτή η κρίση να ήταν η καλύτερη αφορμή για να καταλάβουμε το αντίκτυπο που έχουν κάποια πράγματα και πως μπορούν τελικά να γυρίσουν μπούμερανκ και προς εμάς. Είναι καιρός λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε με λίγα λόγια, πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και να σταματήσουμε κάποια στιγμή να θέλουμε απλά να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα…

7 σχόλια:

Captain JPMorganStanleyCubrik είπε...

Συμφωνώ με τη γενική τοποθέτηση ότι φταίμε όλοι μας.
Φταίμε όταν βάλαμε το βύσμα να διοριστούμε, όταν ο μπαμπάς/αδερφός/ξάδερφος έσβυσε την κλήση μας, ακόμα και όταν πετάξαμε σκουπίδια στο δρόμο κ.ο.κ.
Αυτά κάνουν και οι πλούσιοι και ισχυροί, απλά σε πιο μεγάλη κλίμακα. Αυτό όμως δεν κάνει τη δική τους παρανομία μεγαλύτερη: Όταν εγώ κλέβω 100 ευρώ ενώ έχω εισόδημα 1000 ευρώ κλέβω αναλογικά περισσότερο από σένα που κλέβεις 200.000 ευρώ με εισόδημα 3.000.000 ευρώ.
Η σημερινή κρίση είναι η κατάρρευση του παλιροιακού κύματος 1000 δισεκατομμυρίων εκατομμυρίων πράξεων μικρο-διαφθοράς που κάναμε ΟΛΟΙ μας και 10.000 χιλιάδων πράξεων μεγαλοδιαφθοράς που έκαναν οι δυνατοί και πλούσιοι. Φταίμε όλοι: Ας τον φάμε παλικαρίσια.

Διαφωνώ όμως με τη θεώρηση: Να μη σώσουμε το καράβι που βουλιάζει, ας φτιάξουμε ένα καινούργιο. Βλέπεις, δεν μιλάμε για ένα μαγαζί, μιλάμε για την Ελληνική Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να πάμε όλοι στη μέση της ερήμου, να αφήσουμε την γεωγραφική Ελλάδα χωρίς ούτε έναν πολίτη και να πούμε: "Ας φτιάξουμε την Ελληνική Δημοκρατία v2."

Το πρόβλημα με τα κράτη, στον παραλληλισμό των καραβιών είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε καινούργιο καράβι μεσοπέλαγα! Καληνύχτα!

Νομίζω ότι είναι πιο αποτελεσματικό να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα από το να τα γαμήσουμε όλα και να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη προσπαθώντας να τα ξαναχτίσουμε.

Ίσα-ίσα που αυτό είναι το πρόβλημα: Δεν έχουμε συνέχεια στη δημόσια διοίκηση, η οποία είναι πιο ατομοκεντρική και από αυτοκρατορία του Μεσαίωνα, αλλά αυτό είναι μια άλλη, πολύ μακριά συζήτηση.

Μετά βδελυγμικών χαιρετισμών,

Cpt JPMSC

Magoulianitissa...: είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτά που λες, τα λέω και εγω χρόνια τώρα.
Όμως έχουμε πιά φτάσει στο σημείο που
δεν παει άλλο! ΟΛΟΙ πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, χωρίς πολλά λόγια να στρωθούμε σε όλους
τους τομείς, στις δουλειές μας, στις
υποχρεώσεις μας απέναντι στις οικογένειες μας, πρωτίστως, και βεβαίως απέναντι σε αυτό το άμοιρο
κράτος, την Ελλάδα μας. Και το τελευταίο, ΑΣ ΣΙΩΠΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!

αντί είπε...

Το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι...
ας σταματησουν οι πολιτικοι να μας δεχονται στα γραφεια τους για ρουσφετια, για να παψουμε και εμεις να πηγαινουμε.Οι αρχηγοι δινουν το συνθημα για να ακολουθησει ο λαος.
Ο λαος ειναι σαν τα μικρα παιδια, οτι
κανουν οι μεγαλοι, αντιγραφουν.
Αρα ποιος φταιει????????

John.S είπε...

Captain αν και το άρθρο “Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο...” δεν το έγραψα μπορώ να σου πω τι κατάλαβα εγώ διαβάζοντας το. Όταν λέμε να φτιάξουμε ένα νέο καράβι από την αρχή δεν εννοούμε φυσικά να φύγουμε εμείς και να έρθουν κάποιοι άλλοι. Εμείς θα το ξαναφτιάξουμε. Το καράβι συμβολίζει αρρωστημένες αντιλήψεις και καταστάσεις του παρελθόντος οι οποίες δεν αρκεί απλά να αλλάξουν λίγο αλλά πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Όταν απλά διορθώνεις τα κακώς κείμενα αλλά δεν αλλάζεις ουσιαστικά σημαίνει πως στο μέλλον θα αντιμετωπίσεις τις νέες καταστάσεις με παλιές νοοτροπίες. Δεν αρκεί λοιπόν να κόβουμε αποδείξεις ή να μην φοροδιαφεύγουμε ή γενικότερα ότι άλλο στραβό και ανάποδο κάναμε απλά γιατί καταλάβαμε πως είναι λάθος. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμασταν και αντιλαμβανόμασταν τα πράγματα ώστε στο μέλλον να μην κάνουμε τα ίδια λάθη σε άλλες άγνωστες μέχρι τώρα καταστάσεις. Σκέψου μόνο πως αν δεν είχε έρθει αυτή η κρίση δεν θα συζητούσαμε τώρα πως πρέπει να αλλάξουμε. Ο κόσμος είναι δυναμικός και δεν πρέπει να περιμένουμε μια νέα κρίση για να ξαναδούμε στο μέλλον που έχουμε κάνει λάθος.

Όσο για την έλλειψη συνέχειας στην δημόσια διοίκηση θα συμφωνήσω μαζί σου πως είναι μια άλλη πολύ μεγάλη κουβέντα. Καλημέρα!

John.S είπε...

Αντί εγώ διαφωνώ με αυτή την άποψη γενικότερα. Ο λαός δεν είναι παιδάκι αλλά μια τεράστια δύναμη που μπορεί να τα αλλάξει όλα. Το πώς είναι άλλη συζήτηση. Η ποιότητα και η εικόνα των πολιτικών είναι η εικόνα της ίδιας της κοινωνίας και το τι αναζητά η ίδια από αυτούς. Μην ξεχνάς πως ακόμα και αν αυτοί κρατάνε τις τύχες μας στην πλάτη τους και παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς στην ουσία εμείς είμαστε τα “αφεντικά τους” μιας και εμείς τους διορίζουμε με τα κριτήρια που εμείς θέλουμε. Αν το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι εγώ προσωπικά σαν κεφάλι βλέπω εμάς. Τι να σου πω ίσως να είναι απλά ένας μεγάλος φαύλος κύκλος. Καλημέρα!

αντί είπε...

jonh.s ο λαος και βεβαια ειναι τεραστια δυναμη και μπορει να αλλαξει
τα παντα, το πως ομως , εδω χρειαζεται σωστους αρχηγους που θα οδηγησουν το λαο να απελευθερωθει απο την μικροκοσμο του με το παραδειγμα τους.
Καθρεπτης ειμαστε , η βουλη αντικατροπτιζει εμας και εμεις τη βουλη.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με τον john s, ο λαός δεν είναι σαν μικρό παιδί. ο λαός έχει φωνή, έχει άποψη, είναι ώριμος -γι αυτό και δεν ψηφίζουν οι ανήλικοι-, και πρέπει να έχει γνώμη και δύναμη. φυσικά και φταίμε όλοι, ας κοιτάξουμε την συνυπευθυνότητά μας, τίποτα που μας αφορά δεν γίνεται χωρίς εμάς. να σταματήσουμε εμείς να πηγαίνουμε στα γραφεία των πολιτικών για ρουσφέτια, και όχι να σταματήσουν οι άλλοι να μας δέχονται. εμείς θα αλλάξουμε, όχι ο γείτονας. Σωστός Γιάννη, σωστός!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...