Η αλήθεια είναι ότι το όλο θέμα με την αξιοκρατία στο Δημόσιο παίρνει διαστάσεις γελοιότητας. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους ανθρώπους που, ανεξάρτητα όλων των άλλων παραμέτρων, μένουν αυτή τη στιγμή μετέωροι εργασιακά, αλλά στη γενικότερη συζήτηση περί του θέματος που μπορεί να οδηγήσει τον μέσο λογικό άνθρωπο σε παράνοια. Και ειδικότερα,
έπεσε στην αντίληψή μου καταγεγραμμένη άποψη ανθρώπου εκ της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ότι δήθεν η αξιοκρατία που προσπαθεί να εισαγάγει στις προσλήψεις το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα άλλο παρά εν τοις πράγμασι εξοβελισμός των "γαλάζιων παιδιών" με μόνο σκοπό την προώθηση των "δικών" τους. Αυτό που ειπώθηκε, λοιπόν, είναι ότι η αναζήτηση τώρα μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών ως μέσο αξιοκρατικής αξιολόγησης ουσιαστικά πλήττει τα παιδιά της ΝΔ γιατί αυτοί τα πέντε τελευταία χρόνιο εργάζονταν (με σκοπό τη μονιμοποίηση) ενώ τα παιδιά του ΠΑΣΟΚ σπούδαζαν. Ως εκ τούτου, ο νέος τρόπος αξιολόγησης προωθεί αποκλειστικά τα "πράσινα παιδιά"!!
Ειλικρινά, αν αυτό δεν είναι το θέατρο του παραλόγου, αναρωτιέμαι ποιό είναι? Ο εν λόγω εκφραστής της άποψης αυτής, φαίνεται ότι ξεχνάει μεταξύ άλλων ότι:
1) δεν είναι όλος ο κόσμος ή πράσινος ή μπλε (ακόμα και αν στα μάτια του αυτό φαντάζει αποκύημα της αρρωστημένης μου φαντασίας)!
2) δεν είναι δυνατό να μην βλέπει ότι η νεολαία της ΝΔ δεν είχε αφήσει θέση για θέση που να μην είχε καταλάβει (παντελώς αναξιοκρατικά) με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις διαθέσιμες για τους υπόλοιπους! Μάλιστα, οι εν λόγω κύριοι και κυρίες καταλάμβαναν περισσότερες της μιας θέσης ... για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους!
3) σε κάθε περίπτωση, στο δικό μου μυαλό είναι τουλάχιστον αφύσικο να βλέπει κάποιος ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα με κομματικές παρωπίδες!
Ενόψει των ανωτέρω, φαντάζομαι ότι ενισχύεται η άποψη που θέλει δυναμικά μέτρα ενίσχυσης της αξιοκρατίας προκειμένου να "έρθει κάποτε στα ίσια" του ένα καράβι που έχει πέραν πάσης αμφιβολίας από καιρό "παλαντζάρει"! Και δεν λέω ότι το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την αναγέννηση, αλλά να είμαστε δίκαιοι και να παραδεχόμαστε ότι τα εν λόγω μέτρα σε καμία περίπτωση δεν είναι το μέσο για να πληγούν τα (κακόμοιρα) παιδιά της ΝΔ! Προς δε αποφυγή παρεξηγήσεων, το ίδιο ακριβώς θα έλεγα ανεξάρτητα ποιό κόμμα υιοθετούσε τις ως άνω πρακτικές.
3 σχόλια:
Συμφωνω οτι πρεπει να παψουν πια τα μπλε και πρασινα παιδια υπαρχουν κι αλλα χρωματα που εχουν δικαιωμα στον καμβα των χρωματων
και αυτο θα επελθει
μονο απο τους πολιτικους
( σε οποιο
χωρο και αν ανηκουν, θα το χειροκτοτησουμε)
αν ειναι ριζοσπαστικο
(δηλ.χωρις παραθυρακια)
θα εχει βεβαια πολιτικο κοστος
αλλα εκει θα δειξουν και τη μαγκια τους, (για να το πω λαικα)
Η αξιοκρατεία στον δημόσιο τομέα...είναι ουτοπία! Όπως άλλωστε είναι και στον ιδιωτικό! Πάντα ο κριτής της κάθε πρόσληψης...είναι άνθρωπος και επηρεάζεται! Στον ιδιωτικό τομέα με το που ανοίγει μια θέση στην εταιρεία, ακούγεται μια φωνή "μήπως κανείς ξέρει κανένα ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ να ξέρει αυτά και αυτά...κλπ" και στο δημόσιο σκάει η εντολή από πάνω "ο τάδε να πάει στην τάδε θέση"! Η διαφορα είναι ότι στο δημόσιο είναι top-down approach και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι KAI down-top approach!
Αυτό που θέλω να πω δηλαδή, είναι ότι λόγο κουλτούρας τα "ΚΑΤΙ" παιδιά...είτε ΚΑΛΑ, είτε ΓΑΛΑΖΙΑ, είτε ΠΡΑΣΙΝΑ, αναλόγως το management της εταιρείας έχουν πάντα προτεραιτότητα! Εκτός βέβαια αν κάνουμε την είσοδο στο δημόσιο σαν το recruiting process της McKinsey!
...και να σας πω την αλήθεια...μου φαίνεται ότι αυτό πρέπει να γίνει! Αυστηρή διαδικασία που οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα πάντα, και το υποκειμενικό στοιχείο θα επηρεάζει πολύ λίγο έως καθόλου την αξιολόγηση! Οι μέθοδοι υπάρχουν το θέμα είναι να τις εισαγάγεις και να τις εφαρμόσεις!
Το θέμα που άνοιξες είναι υπερβολικά ευρύ και δεν ξέρω αν εντέλει πρόκειται για προϊόν ανοησίας. Αμφιβάλλω μάλιστα αν η αξιοκρατία δύναται ποτέ να υπάρξει σε ένα πλαίσιο που θα ξεφεύγει από το υποκειμενικό. Ποιος είναι αντικειμενικά άξιος για να αξιολογήσει τον άξιο υπό συζήτηση; Το "καλό" παιδί που ψάχνουν στον ιδιωτικό τομέα, θεωρητικά έχει κάπως ήδη "αξιολογηθεί" ως "καλό" για την επιχείρηση από κάποιον που γνωρίζει αφενός την δουλειά και αφετέρου τον άνθρωπο. Γιατί είναι βέβαιο ότι ένα τεστ αξιολόγησης θα ήταν λιγότερο υποκειμενικό και πιο αποτελεσματικό;
Δημοσίευση σχολίου