- 1. την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητος,
- 2. την απεμπλοκή της Ελλάδας από τη συνθήκη της Λισσαβόνας,
- 3. την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
- 4. την επανεξέταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και
- 5. την λήψη πρωτοβουλιών από πλευράς της Ελλάδας για την μη επανεκλογή των κυρίων Μπαρόζο και Αλμούνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν και η συγκεκριμένη πρόταση μάλλον έγινε για χάριν εντυπώσεων, ας πάρουμε τα σημεία της ένα ένα με την σειρά. Κατά αρχάς, το Σύμφωνο Σταθεροτήτος μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά και να το καταργήσουμε εν μία νυκτί δεν γίνεται. Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας συνεπάγεται κατάργηση του Ευρώ. Εάν πάλι ο κύριος Αλαβάνος προτείνει την κατάργηση του ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή, νομίζει ότι θα έπρεπε να το αναφέρει μεγαλοστόμως. Το ίδιον ισχύει για τον Καταστατικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ρητώς και την ανεξαρτησία της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα υπόλοιπα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα όσον αφορά στην συνθήκη της Λισσαβόνας, δεν θα ήταν τουλάχιστον γελοίο η Ελλάδα να επιχειρήσει την απεμπλοκή της δεδομένου ότι την έχει ήδη επικυρώσει.
Αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ. Αλαβάνος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτή έχει ήδη επανεξετασθεί μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά στα πλαίσια του Γύρου Διαπραγματεύσεων της Ντόχα για το Διεθνές Εμπόριο, με συνέπειες μάλιστα οι οποίες συντόμως θα γίνουν αισθητές στο καθεστώτος επιδοτήσεων πολλών αγροτικών προϊόντων. Συνεπώς θα ήταν καλύτερο να εφιστά την προσοχή στους Έλληνες αγρότες αντί να τους συσκοτίζει περισσότερο. Επίσης, όσον αφορά στην επανεκλογή Μπαρόζο αυτήν δεν εξαρτάται καν από τις "προοδευτικές" δυνάμεις τις οποίες επικαλείται ο κ. Αλαβάνος. Ο κ. Μπαρόζο μπορεί να ελπίζει σε επανεκλογή μόνον εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κομμά συγκεντρώσει ξανά στις επερχόμενες ευρωεκλογές την πλειοψηφία των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποφασίσει να τον ξαναπροτείνει για το συγκεκριμένο αξίωμα. Τέλος για τον κ. Αλμούνια δεν τίθεται καν θέμα εκλογή, καθώς στην συγκεκριμένη θέση τοποθετήθηκε από την Ισπανική Κυβέρνηση κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που εμείς ως Ελλάδας τοποθετήσαμε τον Σταύρο Δήμα. Οπότε ο κ. Αλαβάνος τα παράπονά του μάλλον θα πρέπει να τα απευθύνει στον κ. Θαπατέρο.
Εν πάσει περιπτώσει, μπορεί ο κ. Αλαβάνος να παρέδωσε τα σκήπτρα του εντός του Συνασπισμού, αλλά νομίζω πως θα έπρεπε, για όσον διάστημα τουλάχιστον παραμένει στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, να είναι πιο προσεκτικός και πιο διαβασμένος στις τοποθετήσεις τους, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου._
5 σχόλια:
Σωστές οι παρατηρήσεις σου. Ανεξάρτητα το ποιό κόμμα ψηφίζει κανείς, και ανεξάρτητα αν είναι σωστές οι όχι οι προτάσεις αυτές, είναι το λιγότερο ανεδαφικές. Μα εάν θεωρητικά γινόταν να πραγματοποιηθούν θα οδηγούμασταν στο χάος. Η Ελλάδα πίσω με την δραχμή της? Μάλλον Αλβανία θα καταντούσαμε με μία υποτίμηση που θα έφτανε το 50%, και φυσικά οι αγρότες θα έμεναν χωρίς επιδοτήσεις, στήριξη, αποζημιώσεις κλπ.Οσο για το ποιά πρόσωπα πρέπει να φύγουν και ποιά να μείνουν, μόνο συζήτηση χιούμορ μπορούμε να κάνουμε. Λές και οι πολιτικές και τα διεθνή συμφέροντα εξαρτώνται απο πρόσωπα και ατομικές διαθέσεις. Μουζάς Ευστράτιος
Ίσως μια από τις πιο τεκμηριωμένες απόψεις που έχω διαβάσει άσχετα με το αν έχεις δίκιο φίλε μου η όχι.
Νίκος.
Η άποψη που διατυπώνεις κ. Prizounik Μαρινόπουλε, (ή P.M.), θα μπορούσε να με κάνει να γράφω….να γράφω και να γράφω! Αλλά θα είμαι όσο πιο συντόμως γίνεται! Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την Αριστερά στην Ελλάδα (σημ., το ΠΑΣΟΚ δεν τον βάζω μέσα στην Αριστερά)! Η μεν εξωκοινοβουλευτική είναι η αριστερά του «τσαμπουκά» και του μπάχαλου, η δε κοινοβουλευτική είναι η αριστερά του κρίνω τα πάντα εκ του ασφαλούς γιατί ξέρω ότι δεν θα γίνω ποτέ κυβέρνηση!
Ο Συνασπισμός στον οποίο αναφέρεσαι εσύ και ανήκει στην κοινοβουλευτική αριστερά, έχει ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς είναι κόμμα που θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά η προστάσεις του είναι τόσο ανεδαφικές κάποιες στιγμές, που οι υποστηρικτές του αναρωτιούνται εάν τελικά αξίζει την εμπιστοσύνη τους. Πραγματικά, είναι μεγάλη ειρωνεία ένα κόμμα να έχει υποστηρικτές ώριμους κατά βάση πολίτες, πολίτες που δεν μένουν αμέτοχοι στα κοινά, ανθρώπους μακριά από πελατειακές σχέσεις και ανθρώπους, που κατά βάσει το στηρίζουν επειδή πιστεύουν στην εναλλακτική του πρόταση και τελικά οι ηγεσία του κόμματος αυτού, δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει ούτε μια πρόταση.
Ένα κόμμα σαν τον Συνασπισμό που κατάφερε να ενώσει και άλλα μικρά αριστερά κόμματα είναι σημαντικό για την πορεία του τόπου, να μπορέσει να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο. Πρέπει όλοι εμείς να μπορέσουμε να κρίνουμε το ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ του πρόγραμμα προεκλογικά ώστε να ξέρουμε αν θα του δώσουμε το ρόλο του ρυθμιστή…καθώς το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας όλο και απομακρύνεται.
Αν ο Συνασπισμός δεν καταλάβει πόσο κακό κάνει στην Ελληνική κοινωνία με την στείρα κριτική του…είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα χάσει το ρυθμιστικό ρόλο που φαίνεται ότι θα είχε.
Και το σημαντικότερο, πλέον ο Συνασπισμός δεν είναι μόνος του στο αγώνα να αποκτήσει το ρόλο του ρυθμιστή…το κόμμα του κ. Μάνου, «η Δράση» που ακόμα έχει να μας αποδείξει πολλά, φιλοδοξεί να παίξει επίσης αυτόν τον ρόλο.
Σημαντικές προσωπικότητες της αριστεράς φροντίζουν να ενημερώνουν τον κόσμο για το τι συμβαίνει φτάνει ο ακροατής να αφαιρέσει το "ΟΧΙ" από τις δηλώσεις τους για να έχει αυτούσια την είδηση και όλη την επικαιρότητα. Με την τακτική αυτή μάλιστα προξενούν και ενδιαφέρον για περαιτέρω ενημέρωση.Σε ότι άγγιξες με το άρθρο ήσουν απόλυτος και χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης ,εξαιρετική δημοσίευση.Τα λοιπά σχόλια απλά αυξάνουν την αντίθεση του ενημερωμένου με αυτόν που αναπαράγει αυτά που λέει ο θείος του στα καφενεία.
Λαμβάνοντας αφορμή από τα σχόλιά σας ήθελα επίσης να συμπληρώσω ότι η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, οι οποία μπορεί και να μην αργήσει πολύ, θα είναι και η τελευταία με τον νόμο Σκανδαλίδη. Αυτό για τον Συνασπισμό, αλλά και την Αριστερά γενικότερα, συνεπάγεται την τελευταία ουσιαστική ευκαιρία για έναν πιο ενεργό ρόλο στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Δημοσίευση σχολίου