Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ian Hibell - Ο ποδηλάτης των 5 ηπείρων




Αυτές τις ημέρες έπεσε στην αντίληψη μου μια είδηση που δυστυχώς έρχεται για μια ακόμα φορά σαν μια μικρή επιβεβαίωση του "πόσο καλοί οδηγοί είμαστε". Ένας βρετανός ποδηλάτης εν ονόματι «Ian Hibell» είχε ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια να γυρνάει τον κόσμο με το ποδήλατο του. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail (η οποία και ανέδειξε το θέμα) σε άρθρο της ο βρετανός ποδηλάτης σε αυτό του το μακρινό ταξίδι από την μια άκρη της γης στην άλλη βρέθηκε σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα και πιο δύσβατα μέρη αυτού του πλανήτη και αντιμετώπισε ακραίες καταστάσεις στις οποίες πολλές φορές απειλήθηκε η ζωή του. Τον πυροβόλησαν ληστές στην έρημο, κινδύνεψε να τον φάνε ζωντανό τροπικά μυρμήγκια, έπεσε σε βάλτους και παρά λίγο να σκοτωθεί, κυνηγήθηκε από ελέφαντες, και μια φορά του επιτέθηκε κι ένα πεινασμένο λιοντάρι.

Από όλα αυτά που προανέφερα βγήκε ζωντανός αλλά δυστυχώς γι αυτόν δεν είχε ακόμα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη απ' όλες τις ζούγκλες. Την ζούγκλα των ελληνικών δρόμων. Μια ζούγκλα γεμάτη με ένα σπάνιο ειδώς άγριων θηρίων άκρως επικίνδυνων που κανείς μπορεί να βρει μόνο σε αυτήν. ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος στις 23 Αυγούστου ο «Ian Hibell» ποδηλατούσε στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Βαρυμπόμπης όταν έπεσε πάνω του διερχόμενο αυτοκίνητο το οποίο έκανε κόντρες ταχύτητας με κάποιο άλλο. Σαν να μην έφτανε αυτό το "άγριο θηρίο της ζούγκλας" τον παράτησε αιμόφυρτο στην άσφαλτο και έφυγε. Τελικά ο «Ian Hibell» μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ευτυχώς ο ασυνείδητος οδηγός συνελήφθη μιας και αυτόπτης μάρτυρας είδε την πινακίδα του και το ανέφερε στην αστυνομία.

Ο Himbel ήταν ένας ποδηλάτης φιλόσοφος. Το 1984 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Σ' απόμερα μέρη" ενώ όταν δεν ταξίδευε έδινε διαλέξεις σε πανεπιστήμια προτρέποντας άλλους ποδηλάτες να αγαπήσουν τα ταξίδια. Μια φορά όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο γιατί ταξιδεύει απάντησε "ένα πουλί συχνά φεύγει και ταξιδεύει σε μέρη που για κάποιον λόγο το τραβάνε εκεί. Υποθέτω πως δεν μπορεί να μας πει γιατί το κάνει αλλά το κάνει έτσι και αλλιώς." Δυστυχώς γι αυτόν δεν θα ξαναπετάξει σε όλα αυτά τα μέρη που τον τραβούσαν.

Σίγουρα αυτό είναι απλά ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν αποδεικνύει τίποτα από μόνο του. Νομίζω όμως πως ακόμα και αν αφήσουμε στην άκρη τις όποιες στατιστικές και τα όποια τέτοια περιστατικά ακούμε κατά καιρούς, η προσωπική μας εμπειρία και μόνο στους ελληνικούς δρόμους είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο καλοί οδηγοί είμαστε τελικά…

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πείς.. Για ακόμα μια φορά, κρίμα. Έλληνες........... όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.. Βγαίνεις στο δρόμο και κάνεις το σταυρό σου, για να γυρίσεις στο σπίτι σου.. Όχι τίποτε άλλο. Παίρνει η μπάλα και όλους τους άλλους οδηγούς. Λίγη προσοχή, μην τρέχεται..Εάν δεν σας ενδιαφέρει η ζωή σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την ζωή των άλλων..

Rosie είπε...

Ο ανθρωπος πέρασε τόσα και κατέληξε να σκοτωθεί εδώ; Δηλαδή να τολμήσω να πω οτι είμαστε χειρότεροι απο ζούγκλα; Είναι πραγματικα περαν σχολίων το συγκεκριμένο νέο..

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι λίγοι οι κάφροι σ' αυτήν ητ χώρα.

Ανώνυμος είπε...

η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια καμιά φορά...σίγουρα δεν είναι δίκαιη, και σίγουρα όσο και αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε είναι και άσχημα απρόβλεπτη. δεν θέλω να σχολιάσω το ατύχημα, δεν χρειάζεται...θέλω να πω πως πρέπει να χαιρόμαστε την ζωή μας και την καθημερινότητά μας γαμώτο....γιατί δεν ξέρουμε τι μας προφυλάσσει το μέλλον

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Τραγικό. Τί να πω, κι εμένα μ΄ αρέσει το ποδήλατο, αλλά το έχω αφήσει να σκουριάσει. Φοβάμαι να το πάρω και να βγω έξω. Παλιότερα δεν είχα συναίσθηση του κινδύνου και πήγαινα. Τώρα δεν τολμώ.
Κατάντια.

fotini είπε...

θα εστιάσω στη ζωή του ποδηλάτη κ οχι στο θάνατο του..-δεν επιδέχεται σχολιασμό εξάλλου. θα σταθώ όμως στο ότι δεν τον ενδιεφερε να δικαιολογήσει το πάθος του βάσει της λογικής των υπολοίπων. απλώς....ζούσε με τον τρόπο που ένοιωθε ότι του επέτρεπε να είναι ευτυχισμένος. και αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία κατα την ταπεινή μου γνώμη. να καταφέρει ο άνθρωπος να ζήσει όχι όπως του προστάζουν τα κοινωνικά "πρέπει" μα όπως του ψιθυρίζει η καρδιά του!! θα θελα να ζήσω ένα μικρό μέρος απο τις εμπειρίες του πριν κλείσω το κεφάλαιο της ύπαρξης μου.

gina είπε...

Μοιάζει με ανέκδοτο... μακάβριο, αλλά ανέκδοτο!
g

Aνεμος είπε...

Eπειδή τυγχάνει να διαβάζω αυτή ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ το βιβλίο του κυρίου ΝταΚάκη ΝΙΚΟΥ ενός αξιόλογου ανθρώπου που γράφει επώνυμα έμαθα με λύπη ότι του ασκήθηκε δίωξη αν διαβάσετε θα δείτε ότι απλώς έγραφε αλήθειες ..
http://athivoles.blogspot.com/2008/09/blog-post_23.html
όχι στην φίμωση των blogs
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΜΩΣΗ Σ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΚΑΤΩ
http://www.gopetition.com/online/22125.html

Ανώνυμος είπε...

Και τελικά με ποιον παίζουμε τελικό.Με τα μυρμήγκια?

mpakalis είπε...

Απορω.... Απορω με την καταντια μας...
Αναρωτιεμαι ποιος μπορει να εκανε αυτο το εγκλημα κ να αφησε αυτον τον ανθρωπο να περιφερεται με ποδηλατο στην ζουγκλα μας. Δεν υπηρχε ενας να του πει τι παει να κανει... Καθαρη αυτοκτονια...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...