Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Ο Πολιτισμός των απολίτιστων

Έχει πιάσει για τα καλά καλοκαίρι και ως γνωστών δεν καθόμαστε και πολύ μέσα. Με τέτοιον καιρό πώς να κάτσουμε άλλωστε. Παρασκευή βραδάκι λοιπόν με βρήκε στο θέατρο πέτρας για να παρακολουθήσω την “Δωδέκατη νύχτα” του σεξπιρ. Την ίδια ιδέα με μένα φυσικά είχαν και πολλοί άλλοι οι οποίοι βάλανε τα καλά τους, κάποιοι πήραν και τα παιδάκια τους μαζί, και είπαν να συνδυάσουν μια ωραία βραδιά με λίγο πολιτισμό. Όλα καλά μέχρι εδώ και ίσως να απορείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά. Τα γράφω γιατί στο τέλος της παράστασης αντίκρισα μια εικόνα που πραγματικά με χάλασε πολύ. Μόλις τελείωσε η παράσταση σηκώθηκαν όλοι να φύγουνε αλλά ξεχάσανε κάτι πολύ βασικό. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. Κουτιά από αναψυκτικά, ποπ κορν, πατατάκια σοκολάτες και πόσα άλλα δημιουργούσαν μια εικόνα για μένα άκρως απογοητευτική. Οι δήθεν πολιτισμένοι έδειχναν ξαφνικά τον πραγματικό πολιτισμό τους. Αυτοί που στήριζαν τον πολιτισμό με τις επιλογές τους στην ουσία τον βουλιάζανε πιο βαθειά με τις πράξεις τους.



Το πιο τραγικό όμως ήταν οι γονείς που είχαν πάρει και τα παιδιά τους στο θέατρο, θέλοντας υποθέτω να τα μάθουν να παρακολουθούν μια ωραία θεατρική παράσταση αλλά παράλληλα φρόντιζαν να τα μάθουν και πως είναι ευθύνη άλλων να μαζεύουν τα δικά τους σκουπίδια. Φυσικά τι άλλον να κάνουν αφού ο πολιτισμός που θα διδάξουν στα παιδιά τους είναι και ο πολιτισμός που οι ίδιοι έχουν. Δεν ξέρω αλλά πραγματικά με χαλάει πολύ αυτή η εικόνα. Θα ήθελα να μπορώ να γεμίσω το σπίτι όλων αυτών για μια φορά με σκουπίδια όπως και αυτοί γεμίζουν τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες, τις παραλίες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Γιατί φυσικά δεν είναι άλλοι που τα κάνουν αυτά. Αυτοί που άφησαν τα σκουπίδια τους στο θέατρο, αύριο θα ανοίξουν το παράθυρο του αυτοκινήτου τους και θα τα πετάξουν απ’ έξω, θα πάνε στην παραλία και θα τα αφήσουν ακριβώς εκεί που καθόντουσαν, και ούτω καθ' εξής. Οι ίδιοι είναι με την ίδια φιλοσοφία.



Τώρα θα μου πείτε τόσα χρόνια συμβαίνουν αυτά πρώτη φορά τα βλέπεις? Όχι λοιπόν δεν τα βλέπω πρώτη φορά και αυτό είναι το χειρότερο. Για μένα το πώς διαχειρίζεται κάποιος τα σκουπίδια του είναι τεράστια ένδειξη του πολιτισμού του. Δεν μπορώ να ελπίζω σε κάτι λοιπόν όταν βλέπω αυτόν τον πολιτισμό γύρο μου. Μπορώ να ελπίζω απλά στο ότι όλοι αυτοί είναι μια μικρή μειοψηφία η οποία σιγά σιγά θα εξαλείφετε. Μπορώ να ελπίζω απλά ότι εμείς σαν νέα γενιά έχουμε άλλα μυαλά και έχουμε διάθεση να τα αλλάξουμε όλα αυτά.


Ευτυχώς έρχεται Σαββατοκύριακο και θα ξεχαστούμε πάλι σε καμιά παραλία…

2 σχόλια:

jacki είπε...

εσείς θα ξεχαστείτε στις παραλίες. Τι να πούμε κι εμείς που ασχολούμαστε με την αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. που ποτέ δε γίνονται και απλά λαδώνουν τους διευθυντάδες.
Καλά να περνάτε.

Ανώνυμος είπε...

εγω θα εβαζα για τιτλο
"Ο Πολιτισμος των απολιτιστων βλεπε μπαλκονι κουζινας" χχχ
Στην παραλια που θα αραξετε μην ξεχασετε φευγοντας τα σκουπιδια σας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...