Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Σκάνδαλο Siemens - H μεγάλη έκπληξη





«Η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης», δήλωσε στη δίκη που άρχισε τον περασμένο Μάιο στο Μόναχο το πρώην στέλεχος της Siemens κ. Σίκατσεκ. Ως διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας κάτι θα ξέρει. «Οι μίζες ήταν ένα κοινό μυστικό στη Siemens», πρόσθεσε. «Ήταν γνωστή πρακτική σε μένα και σε άλλους ότι πληρώναμε προμήθειες, για να κερδίζουμε συμβόλαια». Η ταρίφα είναι τώρα γνωστή: το 2% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας φέρεται να διοχετεύονταν σε παράνομες πληρωμές πολιτικών, κομμάτων και στελεχών δημοσίων οργανισμών. Ο οικονομικός διευθυντής της μητρικής εταιρείας κ. Κουτσερόιτερ ανέφερε στην κατάθεσή του τα εξής: «Ο κ. Χριστοφοράκος [διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas] επιχείρησε να με πείσει ότι αυτές οι πληρωμές ήταν αναγκαίες, εξηγώντας μου […] ότι εξαιτίας του επικείμενου εκλογικού αγώνα […] θα έπρεπε να γίνουν πληρωμές [...] στα κόμματα στην Ελλάδα. Είπε ότι κάτι τέτοιο ήταν η συνηθισμένη διαδικασία στην Ελλάδα […]. Ήθελε έτσι να χρηματοδοτήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα, για να διασφαλίσει ότι σε κάθε περίπτωση οι πολιτικοί θα παρέμεναν ευνοϊκά προσκείμενοι στη Siemens».


Πηγή άρθρου



Γιατί εμένα προσωπικά η είδηση αυτή δεν μου κάνει καμία αίσθηση? Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια έκπληξη? Πιο είναι το παράξενο και το πρωτόγνωρο? Πιστεύαμε δηλαδή σαν λαός ότι οι πολιτικοί μας είναι αμέμπτου ηθικής και ξαφνικά μας χάλασε το σκάνδαλο αυτήν την εικόνα? Γιατί ασχολούμαστε τόσο πολύ με το θέμα? θα είχε ουσία να ασχοληθούμε μόνο άμα υπήρχε προοπτική να καταλήξει κάπου αυτή η υπόθεση. Να μπούνε κάποιοι φυλακή, να καθαρίσει το πολιτικό μας σύστημα, και επιτέλους να έχουμε μια ελπίδα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.


Γιατί να ελπίζουμε όμως δεν καταλαβαίνω? Μήπως γιατί στο παρελθόν όσοι φταίξανε πληρώσανε ή μήμπως γιατί έχουν γεμίσει οι φυλακές με όσους μπλέχτηκαν με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και με το σκάνδαλο των ομολόγων? Αφού το ίδιο το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα αφήνει παράθυρα και οδηγεί στο να μην μπορούν να αποδοθούν ευθύνες. Η ασυλία υποτίθεται πως υπάρχει για να προστατεύει τους πολιτικούς από τα συμφέροντα και να μπορούν να τα χτυπάνε και όχι για να καλύπτονται πίσω από αυτή και να πράττουν ανεξέλεγκτα.


Εδώ υπάρχει δημόσια παραδοχή του κυρίου Τσουκάτου ότι πήρε χρήματα από την Siemens και τα έστειλε απευθείας στα ταμεία του κόμματος και παρόλα αυτά όταν ρωτήθηκε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για το αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και που πήγαν είπε το εξής εξωφρενικό: “εμείς κοιτάξαμε τα οικονομικά μας βιβλία και ρωτήσαμε και όσους εμπλέκονταν εκείνη την περίοδο με τα οικονομικά του κόμματος και δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά τα χρήματα έχουν μπει στο κόμμα.”. Δηλαδή για να καταλάβω περιμένανε να λέει κάπου στα βιβλία τους “είσπραξη 1.000.000 μάρκα από Μίζα Siemens” ή να πει κάποιος ότι ναι εγώ τα πήρα και τα έφαγα όλα. Τι να πω μας κοροϊδεύουν κανονικά.

Το να ασχολούμαστε λοιπόν απλά για να μαθαίνουμε τα όσα ήδη ξέρουμε τι να το κάνω? Ένα σάλτο να ρίξει αύριο “κάποιος” από ένα μπαλκόνι ή μια φωτιά να πιάσει “τυχαία” μιας και είναι και καλοκαιράκι και πάλι θα μιλάμε για ασύμμετρες απειλές και για κομμένες σκηνές κάποιου ροζ DVD. Δεν είναι δύσκολο να αλλάξει κάποιος την ατζέντα της επικαιρότητας. Το κακό σε αυτήν την χώρα είναι πως δεν έχουμε καν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Να μου το θυμηθείτε ότι στις επόμενες εκλογές κάποιοι κύριοι που τα ονόματα τους θα έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens θα είναι και πάλι στο κοινοβούλιο. Οι ίδιοι θα έχουν τις τύχες μας στα χέρια τους και δεν θα φταίνε αυτοί αλλά μάλλον εμείς...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα αγαπητέ μου φίλε,

πάντα στην επικαιρότητα τα δημοσιεύματα σου!
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί ψηφίζουμε...γιατί πληρώνουμε φόρους γιατί πληρώνω μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ χρήματα για την τηλεόραση που δεν εχω καν σπίτι μου!

Αγαπητέ μου κανένας δεν είναι ικανός να μας κυβερνήσει...ούτε μια σωστή απόφαση να πάρει για εμάς!

κανένας δε σταματάει το έγκλημα...γιατί ακόμα πιστεύουμε σε έννοιες σαν κι αυτή της "αρχής"...ποιες αρχές υπάρχουν?μόνο του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά....

όλα τα πληρώνω...τα χρησιμοποιώ ή όχι...πιστεύω στην αναρχία πια...και θα μου άρεσε να δω ακραίο μοντέλο στην Ελλάδα....χωρίς πολιτικούς...χωρίς βουλή...χωρίς αυτούς που αντί να μας κυβερνάνε και να τους σεβόμαστε μας έχουν κάνει να τους υποτιμάμε και να τους σιχαινόμαστε!

κανένας δε μας κάνει καλά...είναι ώρα να τα διαλύσουμε όλα αυτά που έχουν γεμίσει μυάσματα!!!σαπίσανε και βρωμίσανε....καιρός δεν έιναι να τους βγάλουμε από το ψυγείο?

καλημέρα σε όλους σας!!!

Ανώνυμος είπε...

Παντα υπηρχαν οι μιζες τωρα ομως που σκανε οι βομβες των μιζων η μια μετα την αλλη μου βγαινει πολυ εντονα η αναρχια που παντα ειχα μεσα μου (εξ ου και το ψευδωνυμο "αντί" αντι-λεγω αντι-στεκομαι αντι-εξουσια αντι-ρηση) και θελω και εγω να κατεβω με τους αναρχικους και τους κουκουλοφορους και να τα σπασω ολα
EΡΩΤΗΣΗ: πΟΙΟς κατασκευαζει αναρχικους και κουκουλοφορους?

Ανώνυμος είπε...

Γλυκιά μου "αντί" μήπως εμεις που περιφρουρούσαμε τις ειρηνικές πορείες μας για τα δικαιώματά μας απο τους αναρχικούς, γίναμε ίδιοι?
Λες να είχαν δίκιο?
να ειναι ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης?
Η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει η μεσαία τάξη εξαφανίζεται, μαλλον θα δουμε στις αυριανές πορείες συνταξιούχους κουκουλοφόρους

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...