Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΟΤΕ & DEUTSCHE TELEKOM PART 2

Απλά θα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποιες σκέψεις για το περιβόητο deal ΟΤΕ και Deutsche Telekom, επειδή πολλά έχουν γραφεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ωφέλησε το ελληνικό δημόσιο. Κατ’ αρχήν να τονίσω ότι συμφωνώ απολύτως με την άποψη ότι το κράτος πρέπει να έχει ρόλο επόπτη και όχι «επιχειρηματία» στην αγορά. Το θέμα όμως είναι πως επιτυγχάνονται αυτές οι διαδικασίες της αποκρατικοποίησης και ποιοι καρπώνονται τα πραγματικά οφέλη.


1) Γιατί η μετοχή του ΟΤΕ έχει πέσει € 8 στο ελληνικό χρηματιστήριο; Το ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες ρευστοποιήσεις προήλθαν από το εξωτερικό από μεγάλους ξένους θεσμικούς και όχι από «εγχώριους» επενδυτές. Τι σημαίνει αυτό; Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους Γερμανούς να πουλήσει μέσω options μετοχές του ΟΤΕ και πολύ υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα. Δημόσια προσφορά για τις μειοψηφίες υπήρξε; Μάλλον όχι και αυτός ήταν ένας λόγος που προκάλεσε την κατρακύλα της τιμής. Μήπως η μεταβίβαση των μετοχών από τον Βγενό στους Γερμανούς έγινε μέσω της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας – θυγατρικής του Βγενό; Προσωπικά εγώ πιστεύω ότι η τιμή του ΟΤΕ θα ξαναφτάσει στα επίπεδα των €25 (αφού τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού είναι πάρα πολύ καλά και βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι) αλλά το μείζον θέμα είναι πώς προστατεύονται οι επενδυτές και πώς ενημερώνονται σωστά για τι το πραγματικά συμβαίνει συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητα της αγοράς.

2) Για ποιο λόγο οι Γερμανοί αγόρασαν περίπου €6 ακριβότερα από την τιμή της αγοράς; Είναι πασιφανές ότι η MIG ήταν ο μεσάζων κερδίζοντας πραγματικά τόσα πολλά εκατομμύρια ευρώ χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα αισχροκερδώντας κατά την άποψη μου σε βάρος του ελληνικού λαού. Είναι δυνατόν να προβαίνει σε αγωγές σε πολιτικά πρόσωπα ο Βγενό επειδή λένε την άποψη τους και καταπατώντας βασικές αρχές της δημοκρατίας;

3) Όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από την MIG βρίσκονται πετρελαιοδολλάρια αραβικής προέλευσης. Γιατί ο Βγενό δεν αντέδρασε όταν η «δεξιά» κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την αγορά ποσοστού μεγαλύτερου από 20% από την MIG; Μήπως είχε λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση; Και για να το διακωμωδήσουμε λίγο παραπάνω από τα 200 περίπου εκ. ευρώ που έβγαλες ρε Βγενό αέρα μόνο τα 20 βάζεις στην Πανάθα;

4) Ένα ποσοστό 20% και η εκχώρηση του management δεν είναι μικρό πράγμα. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι ο συγκεκριμένος γερμανικός όμιλος παρουσίασε ζημίες μεγάλες και η χρονική περίοδος για να κάνει μια τέτοια επένδυση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Δεν νομίζω ότι οι Γερμανοί είναι άπειροι και πλήρωσαν τόσα πολλά χρήματα για ένα 20% μόνο. Λογικά έχουν λάβει και αυτοί κάποιες διαβεβαιώσεις για απόκτηση πολύ μεγαλύτερου ποσοστού από 30% στο μέλλον αλλά και πλήρη έλεγχο σε εφαρμογή τιμολογιακών πολιτικών και πραγματικά ελπίζω να μην ζημιωθούμε από όλη την ιστορία εμείς οι καταναλωτές χρυσοπληρώνοντας τις μίζες των διασφαλιστών της εθνικής περιουσίας αλλά και «μεγαλοεπιχειρηματιών».

Απλά ήθελα να υπάρχει και μια αντίθετη άποψη και να τονίσω όσο μπορώ ότι κάποιες διαδικασίες δεν ήταν και τόσο διαφανείς και μάλλον όχι προς το όφελος της χώρας μας. Τέλος να πω για μια ακόμη φορά ότι καλά τα facebook και τα διάφορα blogs που μπορούμε να λέμε την άποψή μας αλλά μήπως αυτός είναι ένας τρόπος για να νομίζουμε ότι έχουμε άποψη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά μας ή όχι σε κάποια ζητήματα αλλά ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι να παραμένουμε αδρανείς παρακολουθώντας διακριτικά τις εξελίξεις; Η πραγματική αντίδραση κατά την άποψη μου δεν είναι γράφοντας 20 γραμμές σε ένα site ούτε επικροτώντας λαϊκιστές κάθε Τρίτη βράδυ οι οποίοι λένε όσα λένε και κονομάνε τόσο πολλά χρήματα έχοντας χτίσει τα δικά τους κυκλώματα τόσα χρόνια. Η πραγματική αντίδραση είναι με φωνές και διαμαρτυρίες αλλά δυστυχώς όποιος έχει αυτή την άποψη ακόμη εκτός από γραφικό τουλάχιστον θα τον αποκαλέσουν κατάλοιπο του «εχθρικού» κομμουνισμού στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία.

3 σχόλια:

John.S είπε...

Στο πρώτο post για τον ΟΤΕ είχα πει ακριβώς αυτό που λες εσύ με άλλα λόγια.
Είχα πει ότι συμφωνώ με το να έχει το κράτος το ρόλο του επόπτη και όχι «επιχειρηματία» στην αγορά αρκεί η μετάβαση να γίνεται με τον σωστό τρόπο και
να μην ωφελούνται μεμονωμένα συμφέροντα όπως και στην υπόθεση του ΟΤΕ.
Δεν θα ξανά αναπτύξω λοιπόν αυτές μου τις σκέψεις μιας και εσύ έτσι και αλλιώς έδωσες περισσότερες λεπτομέρειες οι οποίες με καλύψανε.

Θα σχολιάσω όμως λίγο τον τρόπο που έκλεισες το άρθρο σου. Πρώτον να σου πω ότι δεν βάζω στην ίδια μοίρα το κίνημα των bloggers με το facebook. Το πρώτο είναι κάτι κατά την γνώμη μου ένα κίνημα που προήλθε από την ανάγκη των ανθρώπων παγκοσμίως να εκφραστούν ελεύθερα και να μοιραστούν ιδέες και σκέψεις
ένώ το δεύτερο είναι ένα ανάλαφρο community site στο οποίο μπορείς απλά να μιλήσεις σε φίλους και γνωστούς να χαζολογήσεις με τα γνωστά applications και ίσως να κρυφοκοιτάξεις και λίγο μέσα στις ζωές άλλων ανθρώπων. Και τα 2 έχουν τον ρόλο τους αρκεί να χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο.

Φυσικά και δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι με το να γράφουμε ένα post σε ένα blog αντιδρούμε γιατί είναι λάθος. Αυτό που μπορεί να γίνει μέσα σε ένα blog είναι να προβληματιστείς και να ανταλλάξεις απόψεις και σκέψεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν τελικά να αποκτήσεις την δικιά σου άποψη, πράγμα που θεωρώ σημαντικό. Για να αντιδράσεις πρέπει πρώτα να ξέρεις γιατί αντιδράς και να έχει σαφή άποψη για όσα θες να διεκδικήσεις και να αλλάξεις.. Είμαι κάθετα αντίθετος με την αντίδραση απλά για να αντιδράσουμε και με την ολοκληρωτική άποψη του ότι όλα γύρω μας είναι λάθος. Αυτή είναι μια αντίληψη πού έχει δημιουργηθεί από όλα τα κόμματα στην Ελλάδα. μικρά και μεγάλα (και από τις νεολαίες τους) τα οποία για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους κατά την γνώμη μου αντιδρούν στα πάντα. Η αντίδραση πρέπει να είναι στοχευμένη πρέπει να έχει άποψη και δεν πρέπει να είναι καθοδηγούμενη.

Άρα ένα blog ή μια συζήτηση ή οτιδήποτε άλλο σε βοηθήσει να έχεις σαφή άποψη για κάποια πράγματα, είναι κατά την άποψη μου καλό αρκεί όπως λες να οδηγεί και σε αντίδραση. Φυσικά την αντίδραση ο καθένας θα την εκφράσει όπως θέλει. Υπάρχουν πολλών ειδών αντιδράσεις δεν είναι μόνο αυτή που ανέφερες.
Μπορείς να εκφράσεις την αντίδραση σου στη ψήφο σου ή να μποϊκοτάρεις προϊόντα ή και πολιτικές επιχειρήσεων, υπάρχει η αντίδραση μέσα από τον τρόπο ζωής σου και φυσικά η αντίδραση των δρόμων. Ο καθένας σκοπός είναι να μην μένει όπως λες απλός θεατής των πραγμάτων και βρει τον δικό του τρόπο να αντιδράσει.

Ανώνυμος είπε...

Είναι απαράδεκτο από τα εκατομμύρια της πώλησης το κράτος να καρπωθεί μόλις 400.000 και τα υπόλοιπα να τα καρπωθούν οι διάφοροι επιχειρηματίες (βλέπε βγενό).
Κρατικοποίηση λοιπόν δεν λέω αλλά όχι και έτσι… Επίσης συμφωνώ με τον J.D για το θέμα των Blog.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου,

Πολύ καλά τα λες αλλά αυτές οι απορίες είναι απορίες μόνο για μια αγγελικά πλασμένη κοινωνία! Για μια κοινωνία που κανένας ποτέ δεν ενήργησε εις βάρος του άλλου.
Εδώ έχουμε ένα deal και όταν γίνεται ένα deal πρέπει να κοιτάμε το overall benefit της πλευράς μας. Στην περίπτωση μας, το κέρδος δεν μπορείς να το μετρήσεις σε εκατομμύρια ΕΥΡΑ, αλλά πρέπει να δεις και το γεγονός ότι επιτέλους έφυγε μια εταιρεία σαν τον ΟΤΕ από την πλάτη σου! Το αν έχασες και λίγο, ΟΚ, συμφωνώ αλλά θα το πάρεις πίσω σε λίγα χρόνια από τα μερίσματα
Όσο για το Βγενόπουλο, κάποιος έπρεπε αν κάνει τη βρώμικη δουλεία και κακά τα ψέματα καλύτερα να στα πάρει αυτός παρά να τα έπαιρνε κανένας άλλος! Αυτός τουλάχιστον έχει κάνει και κάποιες επενδύσεις.

Υ.Γ.:
1 – Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε καθαρά deal…χρειαζόμαστε τουλάχιστον 5-10 χρονάκια για να ωριμάσουν οι πολιτικοί μας …Εκτός από τον Τσίπρα φυσικά! Αυτός θα μείνει ταλέντο σαν τον Ρεντζιά.
2 – Καλή δουλεία η δουλεία σας - Καλή συνέχεια παιδία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...