Πέμπτη, 15 Μαΐου 2008

Θύμα λογοκρισίας το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα"

Όπως θα μάθατε οι περισσότεροι την δευτέρα (12/5/2008) Η ΕΡΤ ανακοίνωσε την λήξη της επί 12 χρονιά συνεχόμενης συνεργασίας της με τον Στέλιο Κούλογλου και τις 2 εκπομπές του "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" & "Θεματική Βραδιά". Αναλυτικά στην ανακοίνωση της έλεγε:


«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σαιζόν οι εκπομπές 'Θεματική Βραδιά' και 'Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα'. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»Αυτή η ανακοίνωση έρχεται να απαντήσει ουσιαστικά σε e-mail που είχε στείλει την παρασκευή (09/05/2008) ο Στέλιος Κούλογλου προς τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ κ.Δημήτριου Γοντίκα. Το e-mail αυτό έλεγε:

Κύριε Γόντικα,


Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.


Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.


Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.


9-5-2008

Μετά τιμής, Στέλιος Κούλογλου.

Δεν γνωρίζω το παρασκήνιο της υπόθεσης αλλά στα δικά μου μάτια πρόκειται για μια καθαρή προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης η οποία, κατά την άποψη μου, δεν έχει καμία θέση στην δημοκρατική & σύγχρονη Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν αυτή η ενέργεια έρχεται από ένα κρατικό κανάλι όπως η ΕΡΤ το οποίο υποτίθεται πως προάγει τον πολιτισμό και δεν καθορίζει τίς αποφάσεις της βάση της AGP. Τέτοιες δουλείες θα έπρεπε κανονικά να τις επαινούμε παρά να τις φιμώναμε. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη μου. Στηρίζω λοιπόν την προσπάθεια να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη κατά την γνώμη μου απόφαση.

Επίσημο Site Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα


Online ψηφοφορία 1
Online ψηφοφορία 2


Και για όποιον θέλει να στείλει e-mail διαμαρτυρίας
keep@ert.gr

3 σχόλια:

The_Greek_Blogger είπε...

Φίλε μαζί σου και εγώ. Είναι απαράδεκτο να κόβονται τέτοιες εκπομπές και να παραμένουν άλλες και άλλες. Πόσο μάλλον όταν γίνεται από κρατικό κανάλι και όχι από ιδιωτικό. Κατά την άποψη μου πρέπει η ΕΡΤ να ανακαλέσει αυτή την απόφαση. Φαινόμενα λογοκρισίας μας θυμίζουν άλλες εποχές και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Ωραία δουλεία παιδία με το block. Keep it that way...

Αντί είπε...

δυστυχως στα κρατικα καναλια υπαρχει φιμωσει απο τους εκαστοτε κυβερνωντες και στα ιδιωτικα απο τους επιχειρηματιες γι αυτο χανονται οι ελευθερες φωνες,οι ελευθερες εκπομπες, οι ελευθερες σκεψεις και ετσι τρωμε την σαβουρα...

ΑΡΑΚΤΟς είπε...

ωραιος τυπος ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ γι αυτο τον φαγανε.
Τωρα θα γινει και εκεινος ΑΡΑΚΤΟς αφου δεν υπαρχει χωρος για ελευθερες ιδες ,για ποιοτητα, για λιγο παραπερα.. τα συνορα και τα ορια δεν ειναι γεωγραφικα ειναι ολιγαρχικά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...