Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Πού ΠΑΜΕ?



Κοινό σύνθημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι η "αλλαγή"?

Μα αυτό ήταν το κεντρικό πολιτικό σύνθημα της δεκαετίας του 1980! Ενώ, εκτός όλων των άλλων, το πλέον παράδοξο από την επισήμανση αυτή είναι ότι η σημερινή αλλαγή ως σύνθημα καλλεί σε ανατροπή εκείνης ακριβώς της συνθήκης που επέφερε η "αλλαγή" των αρχών της δεκαετίας του 1980. Και μάλιστα από το "ίδιο" (θεωρητικά τουλάχιστον) πολιτικό κόμμα!

Ταυτόχρονα δε, όπως κάθε αλλαγή, εγκυμονεί κινδύνους και παγίδες. Αλλά φέρνει μαζί αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες και προσαρμογή στην πραγματικότητα των καιρών, η οποία κατά τα φαινόμενα είναι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις αναγκαία.

Και εγώ απλά διερωτόμαι:

1) έχουμε ιδέα που πάμε? Τώρα που φαίνεται ότι γλυτώσαμε τα χειρότερα (προς το παρόν), έχουμε κάποιο στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα? Η' μήπως είναι ακόμα νωρίς?!!

και

2) στο σκηνικό αυτό, ποιός είναι τελικά ο ρόλος του ΠΑΜΕ? Τροχοπέδη στην ανάπτυξη ή αυτόκλητος σωτήρας κεκτημένων χρόνων? Παλικάρια που παλεύουν για όλους μας ή μαχητές για το προσωπικό τους κέρδος (βλ. COSCO - Πειραιάς κτλ)? Ιδεολόγοι ή απλά φασίστες με καλυμμένο πρόσωπο?




Αφορμές για τις σκέψεις αυτές έχουν υπάρξει φυσικά πολλές. Απλά η πρόσφατη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά δίνει πολύ τροφή για σκέψη αναφορικά με το τι τελικά συμβαίνει με το θέμα του συνδικαλισμού και ιδίως με το πώς θέλουμε αυτός να συνεχίσει να υφίσταται.

Σχετικώς: εδώ

Η εικόνα πιθανώς να προστατεύεται από copyright (πηγή: εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...