Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πειραιάς Vs COSCO...Ελληνική "Λεβεντιά" Vs Κινέζικη "Αποικιοκρατία"



Ανεξαρτήτως, τι ψηφίσαμε στις εκλογές είναι περισσότερο από σίγουρο ότι ανάμεσα στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα κρίνουν αρνητικά τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είχε σχεδιάσει πολύ καλά την επομένη των εκλογών. Παρ’όλα αυτά η κρίση στο Λιμάνι του Πειραιά χαλάει αυτή την επικοινωνιακή καταιγίδα, που μέλει να αποδειχθεί και ουσιαστική.

Αν και η «καινούργια» κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου τα είχε σχεδιάσει όλα τόσο καλά, η «παλιά» αντιπολίτευση του ίδιου (προ 4ης Οκτωβρίου) τα είχε πει τόσο λάθος. Η κρίση στο Λιμάνι του Πειραιά δεν είναι τίποτα άλλο από το παρελθόν που χτυπάει την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ. Η στείρα και λαϊκίστικη αντιπολίτευση που πολλές φορές συνοδευόταν από τη φράση «Όταν θα γίνουμε κυβέρνηση εμείς θα επανα-διαπραγματευτούμε, θα επανα-κρατικοποίησουμε, κλπ» τώρα δίνει το θάρρος στους εργατοπατέρες να κάνουν οικονομική, αναπτυξιακή και εξωτερική πολιτική. Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης ενός προβλήτα του λιμανιού στην κινεζική COSCO, αν και πέρασε στα ψιλά γράμματα, ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η αναπτυξιακή πορεία που μπορεί να ξεκινήσει μετατρέποντας τον Πειραιά σε πύλη εισόδου της Ε.Ε. για τα κινεζικά προϊόντα και πύλη εξόδου για τα Ευρωπαϊκά προϊόντα είναι τεράστια. Η συνεργασία σε επίπεδο εξωτερικής πολικής με την Κίνα, την πλέον ανερχόμενη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη, είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η ένεση ρευστού στην οικονομία από τους Κινέζους που τόσο το έχουμε ανάγκη είναι μια λάμψη μέσα στο ομιχλώδες τοπίο που έχουν προκαλέσει μια σειρά από από-επενδύσεις στις οποίες προχώρησαν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια.

Συμπερασματικά, για να μην μακρηγορώ…είναι επιβεβλημένο η κ. Λούκα Κατσέλη να αφήσει την τακτική του «συζητάμε από μηδενική βάση» και την προσέγγιση με τους Λιμενεργάτες. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, την συγκεκριμένη στιγμή οι Λιμενεργάτες και οι Έλληνες πολίτες έχουν διαφορετικά συμφέροντα, δεν γίνεται η κυβέρνηση να υπηρετήσει το συμφέρον του 0.001%. Αν πάμε σε συζητήσεις με την COSCO και επανα-δριαπραγμάτευση δύο θα είναι οι χαμένοι, οι Έλληνες πολίτες και η αξιοπιστία της χώρα που δεν ξέρει να σέβεται ούτε συμβάσεις επικυρωμένες από το κοινοβούλιο. Η μεγαλύτερη μάχη του κ. Γεωργίου Παπανδρέου είναι η μάχη με τις θορυβώδεις μειοψηφίες, τις μειοψηφίες που ανέθρεψε η πρώτη 8-ετία ΠΑΣΟΚ και με τις οποίες κανείς δεν μπόρεσε συνεργαστεί.

2 σχόλια:

Γ.Ι.Π. είπε...

Τελικά, οι κομματικές συνεργασίες υπάρχουν στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζονται κατά τα φαινόμενα και σήμερα. Μόνο που το φαινόμενο λαμβάνει χώρα σε διαδοχικές φάσεις (πριν και μετά την αλλαγή των κυβερνήσεων)!!Είναι, δηλαδή, μάλλον κενά περιεχομένου τα τόσα σχόλια περί του φόβου ότι η χώρα θα καταρρεύσει σε περίπτωση κυβερνήσεων κομματικών συνασπισμών! Γιατί αλλιώς πως εξηγείται ότι απαιτείται συν-απόφαση των δυο για να προχωρήσει το παραμικρό στην Ελλάδα! Ο δε ρόλος του Κοινοβουλίου που έχει ήδη αποδυναμωθεί, βλέπει την ισχύ του να απομειώνεται ακόμα περισσότερο - επομένως, μη σου κάνει εντύπωση Jason

Ανώνυμος είπε...

Den kserw ti les alla an akouges to prwi ston Skai ton Arxhgo tis omadas twn limenergatwn...8a sou gurnagane ta antera!
O tupos den ton endiefere pws 8a ginei o provlitas 1 antagwnistikos, alla mono pws DEN 8a mpoun oi kinezoi ston problita 2! Koinws "...pou na toy psofisei h katsika tou geitona"
Alla file mou ksexnas na anafereis oti oute h ND phge kontra stous Limenergates...ebale to problima katw apo to xali gia na to lusei o epomenos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...