Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Να φύγετε κύριε, να πάτε αλλού!

"Kαταργούνται οριστικά τα προγράμματα stage στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, ενώ δεν πρόκειται να ανανεωθεί καμία σύμβαση, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά το πέρας της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης" (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ, 23-10-2009).
Δεδομένου ότι το θέμα αυτό αποτελεί πηγή πολιτικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνάμε ότι :
αφενός
* βάσει των σχετικών διατάξεων, προϋπόθεση προκειμένου να λάβει κάποιος μέρος σε πρόγραμμα stage στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν να μην έχει ξαναλάβει μέρος στο ίδιο ή σε παρόμοιο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, υπήρχε κόλλημα στη συμμετοχή των ίδιων προσώπων σε περισσότερα του ενός προγράμματα, τα οποία άλλωστε ήταν ορισμένου χρόνου και με συγκεκριμένο σκοπό την "κατάρτιση" των νέων.


* οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος και παρέμειναν καταχρηστικά στην ίδια υπηρεσία για μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα (μέσω επαναπρόσληψής τους βάσει νεότερου προγράμματος stage - που όπως είπαμε στόχο είχε ως εκ της φυσιογνωμίας του να απορροφήσει άλλους νέους και για μικρό αντίστοιχα διάστημα) δεν χρησιμοποιούνταν παρά σε θέσεις πολύ μικρής σημασίας (πχ. σε μεγάλο ποσοστό στο "Πρωτόκολλο" κτλ). Ουσιαστικά δηλαδή δεν μάθαιναν αλλά και δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα.
* Αντίθετα, η παραμονή τους στην Υπηρεσία απέτρεπε τη δημιουργία "νέων" θέσεων εργασίας. Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί κάλυπταν θέσεις που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν και να καλύπτονται ασφαλιστικά, να πληρώνονται κανονικά κτλ.
* Τις θέσεις αυτές θα μπορούσαν ιδανικά να τις έχουν κερδίσει οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα βρίσκονται στις Υπηρεσίες υπό το καθεστώς των stage. Κανένας δεν λέει το αντίθετο. Όμως όλοι αυτοί μπήκαν στα stage χωρίς καμία απολύτως αξιολογική κρίση των δυνατοτήτων τους, παρά ήταν ξεκάθαρα μια "κομματική" εξυπηρέτηση. Αυτό το ξέρουν και το αποδέχτηκαν όλοι ανεξαιρέτως όσοι ήταν και είναι "δέσμιοι" αυτής της κατάστασης.

Αφετέρου
* τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας συνέτειναν (αν όχι δημιούργησαν) αυτή την κατάσταση και ως εκ τούτου οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκαιο να ζητούν κάποιας μορφής αποζημίωση αλλά μόνο για "συντρέχον πταίσμα". Σε καμία περίπτωση δεν είναι οι άνθρωποι αυτοί αδαείς, δεδομένου ότι πολύ καλά γνώριζαν και αποδέχονταν την κατάσταση, άρα την "ομηρία" τους!
* οι άνθρωποι αυτοί, δέχτηκαν να πληρώνονται πενιχρά ποσά και να είναι σε θέσεις που δεν ικανοποιούν κανέναν γιατί πολύ απλά από τη μια πλευρά η ελεύθερη αγορά στη χώρα δεν τους επιτρέπει να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο και από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο είναι γεμάτο από ανθρώπους που μπαίνουν χωρίς καμία αξιολόγηση - οπότε γιατί όχι και αυτοί? Ίσως γιατί σκέφτονταν ότι το stage θα μπορούσε να γίνει η μονιμοποίηση της εποχής του 1980...
* αν ισχύσει η κατάργηση των θέσεων αυτών (και δεν αναπληρωθεί και αυτό με κάτι αντίστοιχο) θα πλημμυρίσει η αγορά από "νέους" άνεργους, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για μια χώρα με 12,5% του ΑΕΠ χρέος. Βέβαια, θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί το δυναμικό αυτό σε πιο αποδοτικές εργασίες, οπότε δεν θα μιλάγαμε για ανεργία αλλά για δυναμική αναδιοργάνωση...
* αλλά η χώρα μας μετά το 1980 ζει και αναπνέει σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης, με το Δημόσιο να τρέφει (για λόγους "κοινωνικής πολιτικής") πολλούς άεργους - οι οποίοι θα μπορούσαν όμως να είναι εξαιρετικά πιο αποδοτικοί και χρήσιμοι, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους ανθρώπους στο Δημόσιο ως κατ' ανάγκη ανίκανους. 'Ομως έχω νομίζω κάθε διακίωμα ως πολίτης αυτής της χώρας να έχω άποψη και να θεωρώ ότι είναι η "νοοτροπία του Δημοσίου", που σαν λεκές απλώνεται και στις νέες γενιές, μεγάλο πρόβλημα για την μελλοντική πορεία της χώρας. Οπότε γιατί να κατηγορήσουμε μόνο τα παιδιά που "στρωγκαλωκάθονται" στα stage γι' αυτό;
* Άλλωστε, αν καταργηθούν τα stage, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην καταργηθούν και οι λεγόμενοι "συμβασιούχοι". Αν μιλήσουμε γι' αυτούς, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς καθαρισμό της ("κομματικής") πληγής της χώρας. Οι συμβασιούχοι είναι απλά καλύτερα βύσματα!

Είναι, τελικά, οι άνθρωποι των stage απλά "βύσματα και τεμπέληδες" ή πρέπει το Κράτος ως "συνένοχος" να καλύψει τώρα τα μέλη της συμμορίας του? Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα είναι στον καθένα εξ ημών να τα βγάλει. Ωστόσο, stage, συμβασιούχοι, "νοοτροπία δημοσίου" καταστρέφουν τη χώρα και μαζί τους σας μεταδοτική ασθένεια μολύνονται όλο και περισσότεροι νέοι. Άρα, το μέλλον είναι προς την απευθείας αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.


2 σχόλια:

Magoulianitissa...: είπε...

Η αποψη σου με εκφραζει απολυτα!
Βεβαιως το κρατος εχει την κυρια ευθυνη για αυτην την αθλιοτητα,αλλα
και εμεις οι πολιτες που "πιεζουμε"
και δεχομεθα να βολεβομαστε με
τετοιου ειδους λυσεις!
Καποτε πρεπει επιτελους να βγαλουμε
το κεφαλι μας απο την αμμο!










Η

Ανώνυμος είπε...

Aυτό είναι το Πανελλήνιο Σεξουαλικό Κίνημα. Διώξεις και τιμωρία σε όσους δεν το ψηφίζουν. Γιατί κύριε Παπανδρέου μας στερείτε έστω και τα 500 ευρώ πείνας; Κάνετε πολιτική διώχνοντας τόσους ανθρώπους απλά και μόνο διότι θεωρείται ότι η πλειοψηφία τους είναι γαλάζια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...