Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει η ανωνυμία των blogs

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την ανωνυμία στα blogs. Μολονότι είναι αλήθεια ότι μέσω των blogs βρίσκουν δίοδο και διάφοροι λασπολόγοι, ή ακόμα χειρότερα, και ορισμένοι που έχουν αντικαταστήσει την "κουκούλα" άλλων εποχών με την ανωνυμία και την όποια ασφάλεια εξ αυτής της άποψης τους προσφέρεται μέσω των blogs, τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης ως έχει αυτή σήμερα είναι καταφανή και τούτο αποτελεί κέρδος μιας δημοκρατικής κοινωνίας με ωριμότητα. Εν πάσει περιπτώσει,


θέτω το ζήτημα στην κρίση σας και ενημερωτικά παραθέτω κατωτέρω τη σημερινή ανάρτηση του www.in.gr που έδωσε αφορμή στον εν λόγω προβληματισμό μου:

Μπαράζ διώξεων
Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει η ανωνυμία των blogs

Associated Press

Αθήνα




Μετά την ανωνυμία των κινητών τηλεφώνων μπαίνει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και η ανωνυμία των blogs.


Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προχώρησε σε νέα δίωξη που στρέφεται εις βάρος τεσσάρων εταιρειών τηλεφωνίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των οποίων αρνήθηκαν να σπάσουν το απόρρητο των επικοινωνιών και να αποκαλύψουν τα στοιχεία κατόχων παροχών που θεωρούνται ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για τις εταιρείες OTE, Forthnet, HOL και Tellas, οι υπεύθυνοι των οποίων κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία και απείθεια.


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ερευνάται το ενδεχόμενο αν θα πρέπει ή όχι η ποινική δίωξη να επεκταθεί και προς την πλευρά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για ηθική αυτουργία στα προαναφερόμενα αδικήματα.

Με βάση καταγγελίες που έφτασαν στη Δικαιοσύνη, ζητήθηκε από τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία για την ταυτοποίηση των δραστών που κρύβονται πίσω από το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.


Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές για να εντοπίσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των καταγγελλόμενων εγκληματικών πράξεων επικαλούνται την τελευταία γνωμοδότηση του απελθόντος εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, ο οποίος άναψε το πράσινο φως στις διωκτικές αρχές, ώστε να υποχρεώνουν τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των υπευθύνων των blogs σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος.



Η πρώτη αντίδραση κατά της εισαγγελικής γνωμοδότησης ήρθε από την ΑΔΑΕ, η οποία διατύπωσε εγγράφως τη διαφωνία της για την άρση του απορρήτου σε περίπτωση τέλεσης αδικημάτων πλημμεληματικού χαρακτήρα, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η έκδοση βουλεύματος από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους επικαλούμενες τον νόμο και θεωρώντας ότι η επίμαχη γνωμοδότηση δεν παράγει δίκαιο και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αρνούνται να αποκαλύπτουν αυτά τα στοιχεία.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://mariatweety.blogspot.com

ALICE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...