Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Από τον Σίγκμουντ Φρόιντ στη σημερινή οικονομική κρίση

Μια ενδιαφέρουσα άποψη,

μια λογική συνέχεια,

η αφορμή για λίγο περισσότερο προβληματισμό.

Πατήστε και δείτε,

http://www.tvxs.gr/v564

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραιο ντοκυμαντερ
αλλά δεν ηταν ΜΟΝΟ οι θεωριες του Φροιντ που χρησιμοποιηθηκαν για τον ελεγχο των λαων αλλά και πολλες άλλες...

ada είπε...

Το αν επηρέασαν τελικά και πόσο οι θεωρίες του Φρόιντ είναι αντικείμενο βαθύτερης συζήτησης και προβληματισμού μας. Μέσα από το συγκεκριμένο ντοκύμαντέρ προβλήθηκε μια άποψη. Θα χαιρόμουν ειλικρινά να παρατεθεί μια σειρά από τέτοιες απόψεις, που η κάθεμία να συμπληρώνει ή να αναιρεί την άλλη. Η μαγεία του (e-)διαλόγου.

Ανώνυμος είπε...

Ανα τους αιωνες και παγκοσμιως η θρησκεια ειναι αυτη που χρησιμοποιηθηκε κατα κόρον για τον ελεγχο των λαων

Ανώνυμος είπε...

πόσο δίκιο εχει ο Αντί ολο τον έλεγχο και τις κατευθύνσεις των λαών έχουν
ΓΙΑΤΙ να ειναι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ?
μόνο απο εκει καταλαβαίνει κανείς τι ρόλο και έλεγχο έχουν.
πΌΣΟΙ πόλεμοι και διώξεις εχουν γίνει?
Πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς θρησκοληψίες και κολλήματα στα παραμυθάκια των σωτήρων θεών?
Μεγάλο θέμα με πολλές απόψεις και προβληματισμούς, θεμα για (e)διάλογο όπως λέει και η adamela.

Ανώνυμος είπε...

ρωτήστε και εμένα που η γυναίκα μου έγινε μάρτυρας του Ιαχωβά πηρε και το παιδί μας εχω να το δω 3 χρόνια και έγραψε και όλη την περιουσία της στους αγύρτες και εγώ τρελαμένος δουλεύω για να πληρώνω τους δικηγόρους μηπως και ξαναδώ το παιδί μου.
Βεβαια αυτό είναι μια προσωπική υπόθεση αλλα αν το δείτε πιο πλατιά ειναι και δική σας μας ακουμπάει όλους.
Ενας αθεος-θεος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ πράγματι. Οι απόψεις και τα πιστεύω του Σίγκμουντ Φρόιντ χρίζουν ευρύτερης συζήτησης. Πολλοί ήταν αυτοί που τις πίστεψαν και τις ακολούθησαν αλλά και πολλοί όσοι τις αμφισβήτησαν. Ακόμα και ο ίδιος ο Φρόιντ άλλαξε κατά την διάρκεια της ζωής του και απόψεις αλλά και τομείς που ερεύνησε. Για παράδειγμα στην αρχή χρησιμοποίησε τον υπνωτισμό ως μέθοδο θεραπείας αλλά αργότερα τον απέρριψε. Για μένα το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου του είναι η μελέτη του ασυνείδητου στο οποίο έδωσε νέα υπόσταση. Μέχρι τότε οι άνθρωποι πιστεύανε πως μπορούσαν να ελέγξούν με τη λογική τη συμπεριφορά τους και τη σχέση τους με τον κόσμο. Ο Φρόιντ όμως υποστήριξέ πως οι άνθρωποι δρουν συχνά για λόγους που δεν άπτονται των συνειδητών σκέψεων τους, καθώς το ασυνείδητο μπορεί να αποτελεί την πηγή των ανθρώπινων κινήτρων. Εδώ νομίζω είναι και όλη η ουσία καθώς αν κάποιος μπορέσει να βρει τρόπο να μας διοχετεύσει εικόνες και σκέψεις στο ασυνείδητο μας τότε μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο. Δηλαδή να μας κάνει να πιστεύουμε πως δρούμε ελεύθερα αλλά στην ουσία να μας χειραγωγεί σιωπηλά. Τεράστιο όπλο για οποιονδήποτε έχει την δύναμη να το χρησιμοποιήσει δεν νομίζετε? Δεν ξέρω αν μπορούμε να συνδέσουμε τις απόψεις και το έργο του Φρόιντ με την σημερινή οικονομική κρίση. Το μόνο που ξέρω είναι πως σίγουρα εμάς θα συνεχίσουν να μας προβληματίζουν και να μας διχάζουν ενώ σε άλλους θα γίνονται όπλο στα χέρια τους.

Ανώνυμος είπε...

Ωραιες οι σκεψεις σου και οι προβληματισμοι σου"Περαστικέ" σε καποιο σημειο γράφεις
"ολη η σουσία ειναι να βρει καποιος τροπο να μας διοχετεύει σκεψεις και εικονες στο ασυνειδητό μας τοτε μπορει να πετυχει το ακατορθωτο"
Μα, ολο το συστημα σε αυτη την εννοια ειναι δομημενο, να πιστευουμε οτι ζουμε ελευθερα αλλα στην ουσία μας καθοδηγουν και τον ρολο αυτόν τον εχουν κατ αποκλειστικοτητα τα ΜΜΕ
και ποιος ειναι πισω απο αυτα?

ada είπε...

Γίνονται όλο και περισσότερες οι φορές που σκέφτομαι και προβληματίζομαι όπως κι εσείς για το ίδιο αντικείμενο. Πάντα φτάνω σε αυτό το αναθεματισμένο σημείο, που η σκέψη μου πρέπει να διαλέξει σε ποιον θα ρίξει το φταίξιμο για την κοινώς παραδεκτή χειραγώγηση μας. Κάθε φορά διαλέγω ένα σενάριο και παίρνω ρόλο υπεράσπισης διαφορετικής πλευράς την κάθε φορά.Φταίνε τα ΜΜΕ, φταίει η παιδεία που πήραμε, φταίει η λεγόμενη ελληνική κουλτούρα, φταίει η φύση του ανθρώπου, φταίνε η κυβερνήσεις και τα συμφέροντα; Τι είναι αυτό το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχουμε και όλοι προβληματιζόμαστε αλλά δε μπορούμε να δώσουμε λύση και δε μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα;
Τόσο πολύπλοκα έχουν γίνει τα πράγματα στις μέρες μας ή πάντα έτσι ήταν;
Ή μήπως τελικά ίσχύει ότι η πιο δύσκολη λύση ενός προβλήματος είναι και η πιο απλή;
Μήπως τα πράγματα είναι απλά αλλά η σύγχηση μέσα μας ανυπόφορη....;

✿ margarita είπε...

Χρόνια πολλά!!
Με το καλό να δεχτούμε το νέο έτος!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...