Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Διαγραφή Τατούλη & η αναθεώρηση του Συντάγματος

Από τις 10 Νοεμβρίου όπως ίσως όλοι θα γνωρίζεται ο βουλευτής Αρκαδίας κύριος Τατούλης είναι και επίσημα εκτός της Νέας δημοκρατίας καθώς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενημέρωσε με επιστολή τον πρόεδρο της Βουλής, για την διαγραφή του. Η είδηση αυτή από μόνη της δεν χρήζει σχολιασμού μιας και το κάθε κόμμα είναι ελεύθερο να επιλέξει ποιους και γιατί θα συμπεριλαμβάνει στους κόλπους του. Αυτό που χρήζει σχολιασμού και όχι μόνο είναι η δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε της ΝΔ κύριου Λευτέρη Ζαγορίτη ο οποίος μεταξύ άλλον δήλωσε “Ήταν θέμα αξιοπρέπειας εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα. Ο κ. Τατούλης είχε ξεπεράσει κάθε όριο ” καλώντας τον επίσης να παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας (πηγή άρθρου). Ορίστε???? Ποια ακριβώς όρια ξεπέρασε της ελευθερίας του λόγου του? Και ακόμα και αν δεν είναι αρεστά τα όσα λέει η διαγραφή από το κόμμα δεν αρκεί? Να παραδώσει την έδρα του γιατί??? Δεν ξέρω ίσως και να κάνω λάθος αλλά τον κύριο Τατούλη τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός απευθείας και όχι ο κύριος Ζαγορίτης άρα με πιο δικαίωμα του ζητάει παραίτηση του αξιώματος του??? Δεν προσπαθώ σε καμιά περίπτωση να πάρω θέση υπερασπιζόμενος τον κύριο Τατούλη απλά στα δικά μου μάτια μπροστά σε μια εύθραυστη αυτοδυναμία 151 βουλευτών ακόμα και το σύνταγμα περνά σε δεύτερη μοίρα. Θα μπορούσα να πω πολλά αντ’ αυτού όμως εγώ απλά θα σας παραθέσω κάποια άρθρα του συντάγματός μας και τα συμπεράσματα δικά σας.

Άρθρο 51 παράγραφός 2
Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.

Άρθρο 51 παράγραφός 3
3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

Άρθρο 60 παράγραφός 1
Oι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

Άρθρο 60 παράγραφός 2
H παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή, συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής και δεν ανακαλείται.

Τελικά μήπως έχει γίνει κάποια αναθεώρηση του συντάγματος και δεν το ξέρουμε? Και μετά αναρωτιόμαστε πως συντηρείτε αυτή η απαξίωση στους θεσμούς στη χώρα μας όταν οι ίδιοι οι θεσμοί απαξιώνουν αυτό που υπηρετούν..


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με διαγραφές και φιμώσεις δεν κυβερνάτε ο τόπος. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και άποψης του καθενός είναι αδιαπραγμάτευτο. Το ότι είσαι βουλευτής ενός κόμματος ( ανεξαρτήτως ποίου) δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να συμφωνείς σε όλα και να ψηφίζεις κάθε νομοσχέδιο.

Kapetanios είπε...

Να αποφύγω το σχολιασμό και να παραθέσω κάποιες σκόρπιες σκέψεις…
Όλα καλά με το σύνταγμα και κανείς δεν το αμφισβητεί αλλά τι γίνεται με την ηθική…
Όταν χαρακτηρίζουμε τον κ.Τατούλη αντάρτη τον παρομοιάζουμε με τον Βελουχιώτη, τον Ζέρβα τον Τσε Γκεβάρα η κάποιον επαναστάτη πολεμιστή κλεφτοπολέμου…
Τι γίνεται με αυτόν που βρίσκει στέγη σε ένα κόμμα ασπάζεται τις ιδέες της παράταξης ωφελείται με μια έδρα και αλλάζει στην πορεία απόψεις…
Πόσο χρήσιμος είναι αυτός που ροκανίζει τις βάσεις της κυβέρνησης όταν αυτή διαχειρίζεται μία σοβαρότατη κρίση με οριακή πλειοψηφία και στείρα αντιπολίτευση…
Όταν κάποιος κάνει αυτό ακριβώς που διψάνε να καταγράψουν οι δημοσιογράφοι τη δεδομένη στιγμή θεωρείται εκπρόσωπος του λαού…;
Κι όταν συμβεί το αναμενόμενο τι νόημα έχει πια η προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό…
Ακόμα κι όταν συμβαίνουν όχι μόνο τα παραπάνω αλλά και πολλά περισσότερα και όλα σύννομα το σύνταγμα προστατεύει τον βουλευτή γιατί έτσι θα έπρεπε να κάνει αφού εκλέγεται από το λαό…Το σύνταγμα δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν ισχύουν οι λόγοι που τον εξέλεξε ο λαός όσο αυτονόητο κι αν φαίνεται. Η ψήφος μοιάζει με λευκή επιταγή για όσο διαρκέσει η βουλή…και φυσικά προσφέρεται για εκμετάλλευση τόσο προσωπικών όσο και διαπλεκόμενων φιλοδοξιών…
Μια καλή κομπίνα είναι νόμιμη εφόσον οι διαδικασίες της προβλέπονται από το νόμο αλλά πάσχει στο ηθικό κομμάτι(βλέπε υπόθεση Βουλγαράκη με τις οφ σορ). Ο κ.Τατούλης αν θέλει να είναι και ηθικός ας παραδώσει την έδρα του…αφού οι καθοριστικές συνθήκες που του την παρέδωσαν δεν ισχύουν πια. Μέχρι τότε θα είναι απόλυτα νόμιμος, προστατευμένος και κανείς δεν θα του στερήσει την έδρα. Α! περί ελευθερίας λόγου φίμωσης κτλ… ας ισχύσουν και για αυτούς που έχουν αντίθετες απόψεις μαζί του…

E-walker είπε...

Ενδιαφέρουσες απόψεις όλες και φυσικά νομίζω πως μπορούν να σταθούν όλες ταυτόχρονα.

Από την μία ο πολιτικός δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί οριακές πλειοψηφίες προς ιδίο όφελος και να αφήνει ξεκρέμαστη μια παράταξη από την οποία έχει ωφεληθεί παριστάνοντας έτσι τον αντάρτη που ήρθε να σώσει την χώρα από τον βούρκο.

Άπό την άλλη δεν νοείτε πολιτικοί οι οποίοι υπηρετούν το σύνταγμα με τις δηλώσεις τους να μην το σέβονται. Μπορεί να μην βάλανε το μαχαίρι στον λαιμό στον κύριο Τατούλη για να παραιτηθεί αλλά με τις δηλώσεις τους και μόνο υποβαθμίζουν το αξίωμα το οποίο υπηρετούν δίνοντας την άποψη προ τα έξω ότι ένας βουλευτής είναι έρμαιο των κομματικών πιέσεων. Αν είναι έτσι ας καταργήσουν τους σταυρούς και να ψηφίζουμε κόμματα.

Αν περιμένουν να σεβαστούμε τους θεσμούς ας δώσουν πρώτοι το παράδειγμα.

I. M. είπε...

Αυτό το άρθρο μαζί με τα σχόλια…είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της «μαγείας» των blogs! Και εξηγούμαι (που λέει και ο Κ. Καραμανλής)…
Συμφωνώ με τον John S…αλλά όχι τόσο πολύ, γιατί λείπει από την άποψη του η σκοπιά που βλέπει ο Καπετάνιος!...και έρχεται και ο E-Walker εκφέρει την άποψη του και συμφωνώ ακόμα περισσότερο… μέχρι που διαβάζω αυτή την πρόταση στο τέλος…
«Αν περιμένουν να σεβαστούμε τους θεσμούς ας δώσουν πρώτοι το παράδειγμα.»

Ο σεβασμός στους θεσμούς είναι το βασικότερο στοιχείο μιας εύρυθμης δημοκρατίας! Ανεξαρτήτως Τατούλη…ανεξαρτήτως κυβέρνησης…ανεξαρτήτως οποιουδήποτε προσώπου υπηρετεί ένα θεσμό! Αν εμείς πρώτα σεβόμασταν τους θεσμούς και είχαμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτούς…τότε και αυτοί θα μας σέβονταν περισσότερο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...